Kacin pozdravlja napredak Srbije

Izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin je na raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP u Briselu pozdravio napredak Srbije na putu u Evropsku uniju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.11.2009.

15:58

Default images

Kacin je prvo čestitao vladi Srbije za sve što je uradila u pogledu ukidanja viza i ponovo naglasio da Srbija uspešno ukida vize sama sebi. On je pritom iskreno izrazio želju da građani Srbije uskoro, već do Božića 25. decembra, počnu da slobodno putuju u EU, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je pohvalio i odluku da Vojvodina konačno dobije Statut što je dokaz da će i regionalizacija u Srbiji moći uspešno da se nastavi i tako omogući ubrzan razvoj nerazvijenih područja.

Kacin je, međutim, zabrinut zbog izveštaja nekih nevladinih organizacija o kršenju ljudskih prava i rekao da Krivični zakonik mora važiti za sve jednako, kao i da niko ne sme biti izuzet iz ravnopravnog tertmana.

Prema njegovim rečima Srbija je suverena država koja nadzire svoju teritoriju i zato veruje da će uskoro pronaći preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i izručiti ih Hagu.

On je još rekao da je Srbija najveća država u regionu i da kao takva ima veoma važnu ulogu, kao i da može predstavljati motor u stabilizaciji i evropskoj integraciji, ali i da može biti i kočnica.

"Vaš napredak pomaže svima u regionu i EU", poručio je slovenački poslanik.

Kacin je u pogledu Kosova izrazio priznanje saradnji srpske strane sa misijom Euleks i rekao da od Vlade Srbije očekuje javni poziv srpskim građanima na Kosovu da učestvuju i kandiduju se na tamošnjim izborima.

"Srbi na Kosovu imaju pravo da biraju i da budu birani", rekao je Kacin i dodao da "samo politička saradnja na lokalnom nivou omogućava ispunjavanje njihovih ljudskih i političkih prava".

On je dodao da "niko ne može ignorisati proevropsku Srbiju koja uspešno dokazuje svoju sposobnost prilagođavanja kroz konkretna distignuća u pristupnom procesu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: