Slovačka: Ne širiti paniku oko H1N1

Slovački ministar zdravlja Rihard Raši demantovao je da je u Slovačkoj umro prvi oboleli od novog gripa i pozvao medije da ne šire paniku.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

15:27

Default images

Vest da je jednogodišnji dečak preminuo u Bratislavi i da je u telu imao virus novog gripa A H1N1 objavila je sinoć komercijalna televizija JOJ, iako joj je u Ministarstvu zdravlja rečeno da je dete umrlo najverovatnije zbog zanemarene nege, a u takvim slučajevima obaveza je da se testira i na grip.

Slovačka policija počela je istragu čiji je cilj da proveri da li ima krivice roditelja za smrt dečaka.

"Test da li je imao novi grip urađen je preventivno i bio je negativan", kazao je Raši na vanrednoj konferenciji za novinare u Bratislavi.

Ministar je kritikovao medije, rekavši da neki, umesto da obavestavaju, plaše ljude i stvaraju utisak katastrofe.

"Nemojte ni pitati kakva panika je izbila sinoć pošto je objavljena ta vest i koliko dugo smo morali da je rešavamo", rekao je Raši.

Glavni slovački higijeničar Ivan Rovni saopštio je danas da je epidemiološka situacija povoljna i da u zemlji nema neuobičajenog povećanja oboljenja tipa gripa za ovo doba godine, čak ni u istočnoj oblasti na granici sa Ukrajinom koju jeste zahvatila epidemija gripa.

Rovni je pozvao građane da se preventivno vakcinišu protiv sezonskog gripa. On je istakao da je prošle godine, kada je tu mogućnost zaštite iskoristilo svega 12,8 odsto Slovaka, sezonski grip odneo živote 30.000 Evropljana.

U Slovačkoj je prvi slučaj zaraze novim gripom registrovan u maju - bio je to 37-godišnji muškarac koji se vratio iz SAD.

Do danas je potvrđeno 180 slučajeva novog gripa, nijedan smrtan, a taj virus je zarazio najviše ljudi u Bratislavskom regionu i to u starosnoj dobi od 25 do 34 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: