Mićunović:I Holandija traži rešenje

Pretpostavka da Srbija treba da bude kažnjena jer ne čini dovoljno da uhapsi preostala dva begunca i izruči ih Hagu nema ubedljivost, kaže Dragoljub Mićunović.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 02.11.2009.

01:01

Default images

"U tome nas podržavaju skoro sve članice Evropske unije izuzev Holandije", rekao je Mićunović, šef delegacije srpske skupštine koja je nedavno posetila holandski parlament i dodao da je u razgovoru s tamošnjim kolegama stekao utisak da Holandija ne želi da bude krivac za zaostajanje Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"To pokazuje da se o tome razmišlja i da Holandija ne želi da bude krivac za zaostajanje Srbije", kaže u intervjuu za "Blic“ Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.

Dva dana pre dolaska glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, od čijeg izveštaja o saradnji s Tribunalom zavisi deblokada puta Srbije u EU, Mićunović smatra da nema argumenata za tvrdnju da ne sarađujemo dovoljno.

"Holandija ne želi da bude shvaćena kao naš neprijatelj i da mi o njima mislimo kao o osvetničkom, ksenofobičnom svetu. I oni traže izlaz iz postojeće situacije. U Holandiji postoji u nekim partijama rezerva prema proširenju EU, pa bi im Mladić mogao biti jedan od alibija".

"Međutim proširenje EU i ujedno i prednost za samu Uniju, jer će ojačati svoje pozicije u odnosu na globalne takmace - Rusiju, Ameriku i Kinu“, objašnjava Mićunović.

Mićunović navodi da su ljudi iz Vlade i Parlamenta Holandije uveravali našu delegaciju da Holandija nema ništa protiv Srbije, dok je naša strana isticala da Srbija potpuno sarađuje sa Tribunalom. On ističe da nema dokaza da Mladić nije u Srbiji.

"Nema takvih dokaza ni kod inostranih službi sa kojima sarađujemo. Lično ne verujem da bi bilo koja zemlja rizikovala da ga čuva, niti ima razloga za to. Realno je da je na Balkanu, na teritoriji Srbije, BiH ili Crne gore. Rekli smo sagovornicima u Holandiji da razmisle da li je Mladića lako, samo zahvaljujući volji državnih organa, uhapsiti. Pošto Holandija ne želi da bude krivac za zaostajanje Srbije, razgovarajmo šta da uradimo“, objašnjava Mićunović u intervjuu "Blicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: