Klinton: Novi odnosi među državama

Bivši predsednik SAD Bil Klinton rekao je u Ljubljani da je svet suočen sa izazovima poput siromaštva i ekonomske krize i pozvao na izgradnju novih odnosa.

Izvor: Beta

Subota, 31.10.2009.

22:27

Default images

"Svet deluje na nestabilan, nepravedan i potpuno nezadovoljavajući način", rekao je Klinton na 11. Poslovnoj konferenciji Portorož u Cankarjevom domu gde se pojavio kao gost. On je istakao da je zadatak svih država da rade na izgradnji "pozitivnih snaga i smanjenju negativnih".

Svet je, rekao je Klinton, nestabilan zbog finansijske krize, straha od novog gripa i drugih bolesti, kao i posledica klimatskih promena s čime je povezana i neravnopravnost.

"Polovina ljudi na svetu živi samo sa dva dolara dnevno, i neravnopravnost se ogleda kako u prihodima tako i u obrazovanju, i zdravstvenom sistemu", rekao je Klinton.

Bivši američki predsednik kaže da je sada važno da se definiše šta u svim tim oblastima može da uradi vlada, privatni sektor i kako mogu da doprinesu nevladine organizacije.

On je naglasio da upravo međuzavisnost svih građana na svetu svakom pojedincu pruža priliku da može da doprinese promenama na bolje.

Klinton je razgovarao i sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom o značajnim svetskim problemima, posebno o situaciji na jugoistoku Evrope.

Klinton posle 1999. godine, kada je još bio predsednik SAD, po drugi put boravi u Sloveniji. Njegov dolazak organizovali su Američka komora u Sloveniji i Dajners klub.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: