Kako se troši novac iz budžeta?

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da nije poznato kako se godišnje troši 130 milijardi dinara iz budžeta. B92 istražuje kako se troši novac.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

18:32

Default images

Srpski budžet ne pokazuje najjasnije kako se troše pare građana. Tako se ministarka Dragutinović požalila javnosti kako ni ona nema uvid u to gde se sve upućuje i troši oko milijardu i trista miliona evra. B92 je ovim povodom pokušao da dobije izjavu i od premijera Mirka Cvetkovića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

Odgovore su slale njihove PR službe pa smo dobili samo saopštenja.

Premijer Mirko Cvetković:

"Podržavam ideju ministarke finansija da se u budžetske okvire uključe sopstven prihodi budžetskih korisnika".

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić:

"Svesni smo da postoje brojni problemi u resoru javnih finansija , te dajemo punu podršku ministarki da uvede red u javne finansije. Prva prilika za to je da se prihvate sugestije giljotine propisa , kojom će se ukinuti mnoga regulatorna tela."

Ekonomski analitičari smatraju da izjava ministarke finansija samo potvrđuje koliki javašluk vlada u javnim finansijama Srbije.

"Kada nemate mehanizam kontrole koji bi podrazumevao kako interne kontrole tako i još bitnije kontrole javnosti, onda vam raste podsticaj da se ponašate na način koji neće obradovati poreske obveznike".

"Ne znači da to svi rade, ali kad imate podsticaj da se ponašate na taj način i nikakvu šansu da budete uhvaćeni, velika je verovatnoća da će neko primetiti tu rupu i trošiti novac nerezonski“, kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

„Dobro je što je najzad javnost saznala da zapravo država nije vodila računa o svojim troškovima i da praktično ni oni ljudi koji su po definiciji zaduženi da vode računa o tome nisu imali uvid u državne troškove“, navodi on. U međuvremenu je i ministarka Dragutinović poslala dodatno pojašnjenje svoje izjave za B92.

Ona danas kaže: "Naravno da postoji evidencija svih prihoda i projekata, ali ona do sada nije bila prikazana u budžetu."

Novim zakonom o budžetu, kako objašnjava ministarka, stekli su se uslovi da se, na mnogo transparentniji način, posmatraju ne samo rashodi koje kroz budžet kontroliše Vlada, već i utrošci onih sredstava koje određeni korisnici budžeta, kao što su škole, fakulteti, bolnice, sudovi i ostvaruju van budžeta u vidu sopstvenih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: