Poziv UN da spovedu istragu

Irak je nakon dva samoubilačka napada u kojima je ubijeno 155 ljudi ponovio poziv UN da sprovedu istragu o podršci koju neke zemlje daju iračkim pobunjenicima.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

02:41

Default images

Nakon što je u dva gotovo istovremena samoubilačka napada na vladine zgrade u Bagdadu u nedelju ubijeno 155 ljudi, šef diplomatatije Iraka Hošijar Zebari je uputio poruku u kojoj kaže da je Iraku potrebna pomoć.

"Nama treba pomoć međunarodne zajednice", rekao je on i dodao da je jučerašnja "krvava nedelja" u Bagdadu ojačala Irak u nameri da zatraži od UN i Saveta bezbednosti da imenuju visokog međunarodnog izaslanika za Irak koji bi procenio bezbednosnu situaciju u zemlji.

"Nadam se da će se to uskoro dogoditi, posebno posle nedeljnih eksplozija koje potvrđuju da je pitanje stabilnost Iraka od vitalnog značaja", rekao je Zebari.

Iračka vlada je za napade optužila pripadnike Al Kaide, pristalice nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina iz bivše Baas partije, a Siriju je optužila da pobunjenicima pruža zaštitu u cilju podrivanja iračke vlade pred parlamentarne izbore zakazane za 16. januar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: