Orden Ružici Đinđić i Veranu Matiću

Francuski ambasador Žan Fransoa Teral uručio je orden Legije časti direktorki Fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružici Đinđić i glavnom uredniku B92 Veranu Matiću.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

13:02

Default images

Svečanosti u Ambasadi Francuske u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, potpredsednik vlade Ivica Dačić i brojni ministri.

Teral je rekao da Francuska dodeljivanjem priznanja Ružici Đinđić odaje počast i njenom suprugu, ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću, ali "i njenom ličnom doprinosu i dostojanstvu s kojim prenosi njegovo duhovno nasleđe".

“Prezime Đinđić je za nas simbol demokratije i simbol evropske budućnosti za Srbiju. To se iskazuje danas i kroz prisustvo svih ovih ljudi ovde, oko Vas, njegovih saboraca, koji danas nastavljaju njegovo delo na čelu državnih i društvenih institucija”, rekao je ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral uručujući orden Ružici Đinđić.

Teral je kazao da Francuska svesrdno podržava Srbiju na putu demokratije i evropskih integracija.

Uručujući orden Legije časti Veranu Matiću, Teral je rekao da je Matić "humanista i izvanredni novinar i borac za slobodu štampe" i podsetio na napore medijske kuće B92 na stvaranju demokratskog društva u Srbiji, posebno tokom 90-ih godina.

“Vaša lična biografija tesno se prepliće sa istorijom B92. Nikada se neće zaboraviti da ste maja 1989, godini pada Berlinskog zida, osnovali Radio B92, prvi nezavisni radio u zemlji. Ta radio stanica, sa vama na čelu ekipe militantnih saradnika, permanentno je predvodila prve linije borbe za demokratiju”, rekao je Teral uručujući orden Veranu Matiću.

Ambasador Francuske je istakao da se ovim odlikovanjem ukazuje počast i Matićevom ličnom angažovanju u brojnim humanitarnim akcijama: od borbe protiv siromaštva i gladi, borbe protiv porodičnog nasilja, borbe za zaštitu dece i žena, do akcija davanja krvi ili ranog otkrivanja maligniteta. Ružica Đinđić rekla je da je orden koji joj je danas dodeljen "unapredio smisao njenog života".

"Želim da se zahvalim najpre na ovim divnim i toplim rečima koji su izrečeni o mom mužu, meni, mojoj porodici. Ovaj orden unapređuje smisao mog života, jer sve što je učinjeno nije bez rezultata", rekla je Ružica Đinđić.

Veran Matić je rekao da dodeljeno odlikovanje doživljava kao priznanje za promociju zajedničkih vrednosti u čemu je i Francuska, njene vlasti, mediji i nevladin sektor, pružila značajnu podrsku.

"Ako prihvatimo da ovde, na ovom mestu, predstavljam instituciju zvanu B92, onda verujem da je ovo priznanje došlo u prave ruke", rekao je Matić.
"Institucije države, nevladine organizacije i profesionalna medijska udruženja i mediji Francuske odigrali su značajnu ulogu u pomaganju nezavisnih medija, NVO-a i demokratskih partija u najtežim vremenima naše borbe za demokratske vrednosti i ovo priznanje shvatam kao kontinuitet u promovisanju tih vrednosti", izjavio je on.

"Danas, kada nema tiranije, izolacije i straha, položaj nezavisnih medija i civilnog društva u Srbiji dobija jednu sasvim novu dimenziju koja je razumljiva našim stranim prijateljima - da bez naše nezavisnosti, slobode i borbe za toleranciju nema ni napredne, moderne Srbije", ukazao je on.

Ceo govor Verana Matića sa dodele ovog visokog priznanja možete pročitati u našoj rubrici Dokumenti.

Među zvanicama na dodeljivanju ordena Legije časti Ružici Đinđić i Veranu Matiću bili su i brojni predstavnici nevladinih organizacija, političkih stranaka, medija i verskih zajednica kao i članovi diplomatskog kora.

Tadić: Duh promena živi i dalje

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao ceremoniji, ocenio je da orden Legije časti pokazuje koji su se građani Srbije istakli u uspostavljanju demokratskih standarda u Srbiji, ali i jačanju večnog prijateljstva Francuske i Srbije.
Veran Matiæ, Ružica Ðinðiæ, Boris Tadiæ i Žan Fransoa Teral (Tanjug)
"Pripadam generaciji koja je odrasla u duhu francusko-srpskog prijateljstva i koristim ovu priliku da podsetim da je Srbija jedina zemlja u kojoj postoji Spomenik zahvalnosti Francuskoj", rekao je Tadić.

Ocenivši da duh promena koje je Zoran Đinđić uneo u Srbiju postoji i postojaće i dalje, predsednik Srbije je ukazao na ogromne napore koje je njegova udovica, Ružica Đinđić, uložila u proces reformi društva i pružanja šanse mladim ljudima, što, prema njegovim rečima, zaslužuje svako priznanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: