Izručen Vlada Japanac

Nekadašnji pripadnik zemunskog klana Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac, izručen je danas iz Španije Srbiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.10.2009.

13:10

Default images

Akciju ekstradicije Jovanovića obavili su pripadnici Interpolove policije, precizirao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen. Homen je naveo da će Jovanović biti upućen na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog iznude.

Državni sekretar je ukazao da je Jovanović izručen Srbiji pošto su španske vlasti nedavno usvojile zahtev Ministarstva pravde Srbije za njegovo izručenje, ali da se zbog razloga bezbednosti datum njegovog izručenja čuvao u tajnosti.

Ekstradiciju Jovanovića Ministarstvo pravde je tražilo radi izdržavanja zatvorske kazne za iznudu, zatim zbog kazne od šest meseci zatvora zbog falsifikovanja isprave, kao i zbog postupka koji protiv njega vodi Četvrti opštinski sud, takođe, zbog falsifikovanja.

Jovanović je krajem juna uhapšen u Španiji po poternici srpskog Interpola i do izručenja je bio u ekstradicionom pritvoru.

Nekoliko nedelja pre hapšenja u Španiji, Jovanović je, 6. juna, bio pušten iz ekstradicionog pritvora u Italiji, u kome je proveo devet meseci, pošto je 9. septembra prošle godine u toj zemlji bio uhapšen, takođe, po poternici srpskog Interpola.

Jovanović je pravosnažnom presudom Okružnog suda u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od vlasnika "Maksis" taksija Nenada Mikića.

Prvom presudom Drugog opštinskog suda bio je osuđen na četiri godine zatvora, a na ponovljenom suđenju kazna mu je prepolovljena.

Jovanović je od Mikića u kafiću "Dragulj", na Vidikovcu, 5. aprila 2005. godine, tražio reket od 50.000 evra, što je ovaj odbio da plati, posle čega je pretučen.

Jovanović je prošle godine uhapšen u Bosni i Hercegovini, ali je ubrzo pušten na slobodu, pošto je utvđeno da ima državljanstvo te zemlje i da BiH ne može da ga izruči srpskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: