Podrška Španije na putu ka EU

Španska ministarka odbrane Karma Ćakon Pikera poručila je da Španija podržava napore Srbije za ulazak u EU i nada se da će uskoro biti odmrznut SSP.

Izvor: Beta

Sreda, 14.10.2009.

19:29

Default images

"Španija podržava Srbiju u njenim evrointegracijama jer je to važno za stabilizaciju zapadnog Balkana. Takođe očekujem da će uskoro biti odmrznut SSP, kao i da će Srbija steći status kandidata za ulazak u EU", rekla je Pikera u Palati Srbija u Beogradu posle razgovora sa srpskim kolegom Draganom Šutanovcem.

Šutanovac je istakao da je španska podrška Srbiji po tim pitanjima, kao i pitanju vizne liberalizacije sa EU utoliko značajnija za Beograd, jer će Španija od 1. januara 2010. postati predsedavajuća EU.

Španska ministarka odbrane je dodala da Španija takođe podržava učešće Srbije u međunarodnim mirovnim misijama pod okriljem UN, kao i da se nada da će srpske i španske snage zajednički delovati u tim misijama.

Šutanovac je naveo da je svoju koleginicu informisao da će Vojska Srbije učestvovati u mirovnoj misiji u Čadu, i da će joj zbog toga biti veoma značajno bogato, 20-ogodišnje špansko iskustvo u
mirovnim misijama širom sveta.

Ministar Šutanovac je, takođe, rekao da su Španija i Srbija potpisale sporazum u oblasti odbrane i da je u poslednjih nekoliko meseci španska vojna delegacija već dva puta dolazila u Srbiju, a jedan španski avion je učestvovao na nedavnom aero-mitingu u Batajnici.

On je dodao da je špansku koleginicu informisao i da je Beograd imenovao ambasadora pri NATO-u i izrazio nadu da će Španija i na tom polju pomoći Srbiji.

Šutanovac je zahvalio što je Španija i dalje ostala pri odluci da neće priznati nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova, jer je, kako je podsetio, Madrid kao i Beograd protiv promene teritorijalnih granica van institucionalnih okvira i dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: