Hrvatska: Cigarete opet u kafićima

Izmenama Zakona o ograničenoj upotrebi duvanskih proizvoda, od danas je u kafićima i restoranima u Hrvatskoj, posle pet meseci, ponovo dozvoljeno pušenje.

Izvor: Beta

Petak, 09.10.2009.

09:47

Default images

Prema izmenama i dopunama zakona koje su stupile na snagu, ugostitelji u narednih šest meseci moraju prilagoditi svoje objekte novim uslovima o ventilaciji i filtraciji prostora, ako i posle toga žele da ugoste pušače.

Vlasnici lokala do 50 kvadrata sami će izabrati hoće li se u njima pušiti ili ne, dok će oni veći od 50 kvadrata imati zonu za pušače i za nepušače.

Po izmenjenom zakonu, površina prostora za pušenje ne sme biti manja od 10 kvadrata, a taj prostor ne sme biti veći od 20 odsto ukupne površine prostora za usluživanje.

Uz ventilacioni sistem, prostor za pušenje mora biti opremljen i sistemom za filtriranje. U pušačkim delovima kafića i restorana neće smeti da se poslužuju hrana i piće.

Na snazi je ostala zabrana pušenja u zdravstvenim ustanovama i 20 metara u krugu od ulaza u takve ustanove, a omogućeno je pušenje psihijatrijskim bolesnicima na rehabilitaciji izvan psihijatrijskih bolnica.

Većina hrvatskih medija donosi vest o stupanju na snagu izmena zakona o pušenju.

"Jutarnji list" u današnjem izdanju kritikuje odluku Vlade, ocenjujući da su vlasnici restorana i kafića "pobedili zdrav razum", te da je Vlada popustila, uprkos velikoj šansi, da samo jednim zakonom preventivno spreči niz bolesti.

Hrvatska postaje jedina zemlja koja se predomislila i više ne štiti nepušače od pušača, iako su se troškovi lečenja bolesti koje uzrokuje pušenje popeli na gotovo tri milijarde kuna, piše "Jutarnji".

U tekstu se ističe kako svake godine zbog nikotina umre 11.000 ljudi, od toga 2.000 od raka pluća i bronhitisa.

"Večernji list" navodi da će biti zanimljivo da se vidi koliko će kafića zabraniti ulaz pušačima, s obzirom na to da je ministar zdravlja Darko Milinović pozvao vlasnike da svojom odlukom čuvaju zdravlje ljudi.

Verovatnije je, piše "Večernji", da će svi gosti biti dobrodošli, jer su kafići dobili vreme da prebrode jesen i zimu i dočekaju ponovno otvaranje terasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: