Partnerstvo Francuske i Srbije

Šef diplomatije Francuske Bernar Kušner najavio da će krajem novembra biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu sa Srbijom.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 08.10.2009.

20:36

Default images

Kušner je, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, najavio da će krajem novembra posetiti Beograd, kada bi konačno trebalo da bude usaglašen sporazum o strateškom partnerstvu Pariza i Beograda. Prema Jeremićevim rečima, Francuska je spremna da izdvoji finansijska sredstva za sprovođenje nekih delova tog sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u Parizu da je glavna tema njegovih današnjih razgovora sa kolegom Bernarom Kušnerom bio sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske čiji su okvir dogovorili predsednici Boris Tadić i Nikola Sarkozi u maju ove godine.

"Važna stvar o kojoj smo se dogovarali jeste mogućnost da taj dokument bude podingut na jedan viši nivo. Ovo je inicijalno trebalo da bude protokol o partnerstvu kakav je do sada potpisivan sa većinom istočnoevropskih zemalja tokom njihovih integracija u Evropsku uniju. U slučaju Srbije, mogao bi biti potpisan sporazum, što je viši nivo međudržavnog dokumenta", rekao je ministar Jeremić.

Jeremić je dodao da to "pokazuje veliki značaj koji Francuska daje procesu evropskih integracija Srbije".

Pisanje ovog sporazuma praktično je završeno i on bi trebalo da bude potpuno završen do kraja novembra, kada šef francuske diplomatije bude dolazio u Beograd, u uzvratnu posetu Jeremiću.

Sporazum će potpisati dvojica predsednika pri Sarkozijevoj poseti Beogradu.

Deo razgovora Jeremića i Kušnera bio je posvećen i liberalizaciji viznog režima i dvojica ministara su se saglasila da je to u ovom trenutku "apsolutni prioritet".

Kušner je rekao da očekuje da će se o tom pitanju formalno odlučivati na novembarskom sastanku ministara spoljnih poslova EU i da ne bi trebalo da bude nikakvih problema oko preduzimanja tog koraka.

"Prvi januar bi zaista mogao biti datum kada će građani Srbije početi da putuju bez viza u zemlje EU", rekao je Jeremić.

Dvojica ministara saglasila su se i da treba očuvati elan koji evropskim integracijama daje odluka irskih građana da prihvate Lisabonski sporazum i da ne sme biti zastoja u približavanju država zapadnog Balkana Uniji.

Kušner je tokom razgovora rekao da je Pariz bio dirnut odnosom srpske države prema tragičnoj smrti francuskog državljanina Brisa Tatona koji je umro od posledica povreda koje su mu zadali huligani u centru Beograda sredinom septembra.

Taj tužni događaj neće imati nikakav loš uticaj na odnose Srbije i Francuske, zaključio je ministar Kušner.

Teral: Perspektiva odnosa veoma jasna

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral je, na prijemu povodom osnivanja Francusko-srpske privredne komore, rekao da je evropska perspektiva Srbije veoma jasna i nepovratna, bez obzira na trenutnu blokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Žan Fransoa Teral (FoNet, arhiv)
"Tačka početka novog zaleta u odnosima Srbije i Francuske je upravo susret dva predsednika, Borisa Tadića i Nikole Sarkozija u Parizu, u maju", rekao je Teral novinarima.

Uz saglasnost dva predsednika, dodao je on, radimo na stvaranju institucionalnog okvira za saradnju, što će rezultirati Sporazumom o strateškom partnerstvu.

Konkretan instrument delovanja je ova komora, koja ima više od 60 francuskih preduzeća koja već posluju u Srbiji, precizirao je Teral i dodao da će njihova iskustva koristiti potencijalnim investitorima.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao je da je osnivanje ove privredne komore važan momenat za razvijanje ekonomskih odnosa između dve zemlje, posle susreta Tadića i Sarkozija.

"Francuska je na sedmom mestu kada je reč o investicijama u Srbiju, a imajući u vidu da je, sa Nemačkom, ona motor razvoja Evrope, moramo izgraditi takve odnose da Francuska bude među prvih pet finansijskih partnera Srbije", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: