Penzije i nove lične karte

Na Kosovu je u poslednjih godinu dana više od deset hiljada Srba dobilo nove lične karte.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

08:35

Default images

Razlozi za vađenje novih dokumenata su različiti, a jedan je i taj što penzioneri na Kosovu od 1. septembra ne mogu da ostvaruju pravo na penzije ako nemaju novi dokument. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je preduzelo specifične mere za podršku pripadnicima svih zajednica da dobiju nova dokumenta za identifikaciju.

Rezulat toga je da je 10.500 Srba uzelo nove lične karte.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova Artan Duraku kaže da je posedovanje novih ličnih karata obaveza.

U Gračanici, najvećoj srpskoj sredini na centralnom Kosovu, objekat kosovske vlade za izdavanje ličnih dokumenata izgleda prilično ruinirano. Čini se da odslikava odnos ovdašnjih Srba prema kosovskim institucijama.

Međutim, to ne može da se kaže za dokumenta koja izdaje kosovska vlada. Dnevno u ovaj centar stigne i do 50 zahteva za izdavanje ličnih karata.

Najveći broj Srba koji su do sada podigli nove lične karte su stariji građani. Njima su penzije prioritet.

Pravo na penziju na Kosovu mogu da ostvare samo osobe koje od prvog septembra poseduju novu ličnu kartu.

Ministar za rad i socijalno staranje Nenad Rašić kaže da je većina Srba na Kosovu u lošem materijalnom položaju i da koriste mogućnost za uzimanje svih socijalnih davanja iz kosovskog budžeta.

Na Kosovu prosečna penzija iznosi oko 50 evra. Pravo na nju imaju svi ukoliko su navršili 65 godina, bez obzira na to jesu li ili nisu ranije negde radili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: