Jeftiniji letovi od 1. januara

Aerodrom i vazduhoplovne vlasti spremaju se za dolazak niskobudžetnih kompanija od 1. januara. U Srbiji za sada posluju samo dve takve kompanije.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

01:14

Default images

Najavljeno ukidanje viza za građane Srbije pokrenulo je temu dolaska niskobudžetnih avio-kompanija na naše tržište. U Srbiji za sada posluju samo dve takve avio-kompanije, a srpske vlasti taj podatak pravdaju nezainteresovanošću loukost kompanija da dođu u Srbiju.

Za manje od 3 meseca gotovo sigurno ćemo moći da putujemo bez viza u zemlje Evropske unije, ako za to budemo imali novca. A da li će, kao i većina Evropljana, građani kupovati avionske karte za manje od 50 evra još se ne zna. Oni koji putuju avionima kažu da željno iščekuju dolazak loukost kompanija.

"Trebalo bi da unapredimo malo naš saobraćaj, mislim da bi to bilo dobro rešenje.“

"To je dobro, njihova usluga i tehnička osposobljenost je podjednako dobra kao i u bilo kojoj drugoj kompaniji. Isto je, samo plaćate manje. I imali biste više letova."

"Mislim da je to pozitivno. Da li bi to uticalioda više putujete? Naravno", kažu građani sa kojima smo razgovarali.

Mnoge niskobudžetne avio-kompanije su najavile dolazak na tržište Srbije. Jeftinije avionske karte mogle bi da se kupe već sledeće godine. Za niskobudžetne avio-kompanije sprema se i aerodrom "Nikola Tesla".

"Ono što će se ponuditi svim kompanijama, a ne samo niskobudžetnim kompanijama, putnički servis će uz određena ograničenja koja se odnose na mogućnost manipulisanja prtljagom biće 15,3 evra i bićemo praktično najjeftiniji u regionu", kaže Velimir Radosavljević, zamenik direktora aerodroma. I dok se Srbija tek sprema da svojim građanima omogući da za male pare putuju iz Beograda, aerodromi u okruženju odavno trljaju ruke. Prema nezvaničnim procenama, svake nedelje nekoliko hiljada građana Srbije autobusima putuje do Budimpešte, Temišvara i Osijeka, odakle avionom idu u Evropu.

„Ratifikacijom otvorenog neba, Srbija se jasno izjasnila da neće praviti nikakve diskriminacije i da je naše tržište otvoreno, objašnjava Miodrag Miljković, državni sekretar za vazdušni saobraćaj.

"Onog trenutka kada se loukosteri budu pojavili, kada budu izrazili želju, tog trenutka će da lete. U ovom trenutku, sve je na njima“, kaže on.

Da su jeftine avio-kompanije zainteresovane za beogradske putnike pokazalo je i nedavno prizemljenje Jatovih aviona zbog štrajka Jat tehnike.

Tada je jedan mađarski avio-prevoznik na svoj sajt postavio obaveštenje na srpskom jeziku o specijalnim ponudama za Jatove putnike koji nisu mogli da otputuju zbog štrajka.

Do Beča za samo 29 evra?

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije još nije dao dozvolu niskotarifnoj aviokompaniji Flaj Niki za letove iz Beograda. Zahtev austrijske avio-kompanije je u proceduri, ali je neophodno da taj prevoznik pre izdavanja dozvole dostavi tehničku dokumentaciju o plovidbenosti aviona, kažu u Direktoratu.

Austrijska niskobudžetna avio-kompanija Flaj Niki, u vlasništvu bivšeg vozača Formule 1, Nikija Laude, traži dozvolu da od 1.februara leti na relaciji Beograd–Beč. Najjeftinija karta u jednom pravcu, u čiju cenu je uračunata i aerodromska taksa, trebalo bi da košta 29 evra

Inače, prema očekivanjima poslovodstva ove kompanije, do kraja godine “Flaj Niki” će prevesti 2,6 miliona putnika i imati obrt od 275 miliona evra.

Sledeće godine, kako je planirano, austrijski niskobudžetni prevoznik planira da preveze čak 3,8 miliona putnika i da pri tom ostvari obrt od oko 400 miliona evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: