Cvetković o planu racionalizacije

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da plan racionalizacije javnog sektora ne treba svesti na puko otpuštanje zaposlenih.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.10.2009.

00:58

Default images

Uoči dolaska misije MMF-a 20. oktobra, kojoj Vlada Srbije treba da predstavi plan racionalizacije javnog sektora, premijer Cvetković objašnjava da se radi o vrlo važnom projektu koji će dati pozitivne efekte u narednim godinama. Iako vreme do dolaska misije MMF-a u Beograd polako curi, premijer Srbije Mirko Cvetković i dalje ne želi da govori o otpuštanju u javnom sektoru u brojkama.

“Ovo nije svedeno na puko otpuštanje. Reč je o jednom vrlo važnom zadatku. Ukoliko budemo radili svestrano na ovoj reformi, uveren sam da ćemo za četiri, pet, šest godina dobiti efikasan sistem u svim segmentima državne uprave”, kaže Cvetković.

“Za četiri-pet godina moći ćemo da budemo primer po efikasnosti javnog sektora i ostalim zemljama”, navodi on.

Premijer Cvetković je rekao da su za sada postoji radna verzija nacrta zakona o javnom sektoru sa kojom su juče upoznnati i sindikati. “Za svaki od ovih segmenata postoje zadužene osobe koje pripremaju program. Sada su uključeni i sindikati i od njih očekujemo primedbe na materijal koji im je uručen", rekao je Cvetković.

Iako detalji reforme celokupnog javnog sektora nisu do kraja poznati, za sada se zna da će broj zaposlenih u republičkoj administraciji biti smanjen sa 30 na 28 hiljada.

O pravoj meri broja zaposlenih u admministraciji na lokalnom nivou još se razgovara.

Dačić: SPS spreman za razgovore

Potpredsednik Vlade Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nema zakonskog rešenja o smanjenju državne administracije.

"Ovde nikada nije bilo reči da neko tek tako treba da ostane bez posla nego da treba da dođe do neke preraspodele. Socijalistička partija Srbije je spremna o tome da razgovara", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

Kako je naveo, SPS jeste za uštede "ali još ćemo videti kako će to biti rešeno, još se o tome razgovara".

List “Blic” piše da se ministri iz Socijalističke partije Srbije oštro suprotstavljaju smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektoru. Na poslednjim sednicama Vlade, kao i u javnim istupima, oni su to jasno stavili do znanja svojim koalicionim partnerima, piše list.

U SPS-u tvrde da će zvaničan stav o otpuštanju viškova doneti tek kad vide konkretan predlog Vlade, iako su lideri vladajućih stranaka Boris Tadić, Mlađan Dinkić i Ivica Dačić postigli načelnu saglasnost da se to sprovede.

"Administracija se nagomilala dok SPS nije bio na vlasti i nije zapošljavao svoje kadrove. Osim toga, nijedan naš ministar ne gleda blagonaklono na to da se ljudi otpuštaju u vreme ekonomske krize kada je teško naći posao i njihov stav je da se treba izboriti za svako radno mesto, rekao je za ”Blic“ Đorđe Milićević, portparol socijalista.

Đilas: Manje plate bolje od otpuštanja

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će se gradska vlast založiti da se u javnim preduzećima u Beogradu "umesto otpuštanja smanji plata kako bi se sačuvala radna mesta".

"Razgovarali smo sa sindikatima i izneli smo im taj predlog i ako budemo imali podršku prenećemo to Vladi", rekao je Đilas u opštini Voždovac na početku kampanje Demokratske stranke za izbore u toj opštini.

Đilas je naveo da su beogradska komunalna preduzeća "profitabilna", a najavio je i smanjenje cene iznošenja smeća i vode.

"Smanjenje administracije podržavamo", rekao je Đilas govoreći o namerama Vlade Srbije da smanji broj zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi.

Sindikati se uzdaju u dijalog

Savez samostalnih sindikata nije u potpunosti zadovoljan predlogom Vlade, ali se nadaju da će se kroz dijalog ipak naći rešenje koje će zadovoljiti sve strane.

Predstavnici sindikata su saglasni da je neophodna efikasna administracija, a o predlogu Vlade izjasniće se posle sastanaka sa granskim sindikatima.

“Upoznati smo da bi 10 odsto zaposlenih u administraciji kako državnoj kako lokalnoj i javnim preduzećima trebalo biti tehnološki višak, s tim što će zakon regulisati maksimalni broj zaposlenih u državnoj administraciji koji će iznositi 28 000” , rekao je za B92 Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Sastanak predstavnika sindikata sa premijerom i ministrima u Vladi Srbije (Beta)
On je objasnio da na taj način ne bi moglo da dođe do tog povratnog dela, odnosno da nove vlade primaju zaposlene, odnosno da jedne otpuštaju, a druge primaju.

Sindikalci, međutim, nisu zadovoljni načinom na koji će se određivati višak zaposlenih i ističu da država mora da promeni kriterijume za otpuštanje radnika.

“Kriterijumi koje je vlada prodložila su da će se ocenjivati zaposleni, zakonom je predviđeno ocenjivane, oni koji ne dobiju prelaznu ocenu automatski će izgubiti svoj posao”, kaže Orbović.

On je i dodao da je osnovna zamerka da se ne može ocenjivati, već da se naprave kriterijumi kojima bi se određivao eventualni višak radnika i koji je to broj.

Na sastanku je bilo reči i o aktivnostima Jedinice za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa u cilju uvođenja jednošalterskog sistema i ukidanja nepotrebnih procedura.

O svim predlozima Vlada će raspravljati na sledećoj sednici, a sindikalci poručuju da je za kompromisno rešenje potrebna saglasnost svih socijalnih partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: