Vladajuća koalicija o enciklopediji

Koalicioni partneri u Vladi Makedonije Nikola Gruevski i Ali Ahmeti ocenili su da spor oko Makedonske enciklopedije ne sme narušiti međuetničke odnose u zemlji.

Izvor: Beta

Sreda, 30.09.2009.

01:22

Default images

Premijer Nikola Gruevski i lider albanske Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti ocenili su da "neće dozvoliti da nijedan pojedinac, političar ili građanin iskoriste ovaj trenutak i naruši međuetnički suživot u državi i zajednički će uložiti napore za prevazilaženje situacije".

Gruevski i Ahmeti su zaključili da ova situacija treba da se razreši putem dijaloga, uvažavanja i poštovanja i da će uložiti zajedničke napore da se odstrane kontroverzni delovi enciklopedije, čiji je izdavač Makedonska akademija nauke i umetnosti (MANU).

Koalicioni partneri su rekli da žale zbog spornih delova u enciklopediji i preporučili MANU da nađe način da prevaziđe te probleme i reši otvorena pitanja.

U nedavno objavljenoj Makedonskoj enciklopediji Albanci su nazvani "šiptari", "planinci" i "arnauti".

Pored spornog odeljka o Albancima, u enciklopediji MANU piše i da su pripadnike tzv. Oslobodilačke narodne armije (ONA) koja se 2001. godine oružano sukobila sa vlastima Makedonije obučavali američki i britanski instruktori, na šta su oštro reagovale ambasade SAD i Velike Britanije u Skoplju.

Makedonska enciklopedija je izdata pre desetak dana i izazvala je burna reagovanja albanskih političkih partija, intelektualaca i nevladinih organizacija.

MANU je posle tih reagovanja odlučila da izmeni tekst Enciklopedije, ali albanske partije i intelektualci zahtevaju da ona bude povučena sa tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: