Obama: Iran krši pravila

Predsednik SAD Barak Obama optužio je Iran da gradi postrojenje za proizvodnju nuklearnog goriva i zatražio poštovanje pravila o neširenju nuklearnih sistema.

Izvor: Beta

Petak, 25.09.2009.

00:33

Default images

Obama je ovu optužbu izneo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Gordonom Braunom i francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem na samitu Grupe 20 razvijenih zemalja koji se održava u Pitsburgu.

Američki predsednik je aktivnosti Teherana označio kao "direktan izazov" i ocenio da one "krše pravila koja moraju da poštuju sve nacije".

Za novootkriveno nuklearno iransko postrojenje Obama je rekao da je "nespojivo sa miroljubivim (nuklearnim) programom".

On je zaključio da je vreme da Iran odmah nešto uradi da bi povratio poverenje međunarodne zajednice.

Britanski premijer Braun je optužio Iran za prevaru jer je nastavio svoj nukelarni program i ukazao da je međunarodna zajednica spremna da mu uvede još snažnije sankcije.

On je naveo da međunarodna zajednica sada mora da povuče liniju kada je Iran u pitanju.

Francuski predsednik Sarkozi je rekao da je Iran odvukao međunarodnu zajednicu na opasnu stazu i obećao pooštravanje sankcija ukoliko ta zemlja iz korena ne promeni svoju politiku do decembra.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pak izjavila, na marginama samita G20, odvojeno od američkog, britanskog i francuskog lidera, da je veoma zabrinuta zbog izgradnje drugog postrojenja u Iranu za obogaćivanje uranijuma i da tu zabrinutost dele i SAD, Britanija i Francuska.

Ona je rekla da Nemačka traži da Iran prosledi Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) sve potrebne podatke o tom novom pogonu.

SAD, Velika Britanija i Francuska prosledile su IAEA "detaljne dokaze" o tome da je "Iran gradio tajno postrojenje za obogaćivanje uranijuma", rekao je danas Obama pred početak privrednog samita G20 u Pitsburgu.

Portparol IAEA Mark Vidriker je izjavio da je ta agencija zaista 21. septembra dobila pismeno obaveštenje od Irana o izgradnji novog probnog postrojenja za obogaćivanje goriva.

Neimenovani izvor, na koga se poziva američka televizija CNN, kazao je da se Iran odlučio da o tome ovavesti IAEA tek pošto je postalo opštepoznato da zapadne sile već nekoliko meseci znaju o izgradnji novog postrojenja.

Fratini: Iranu rok do kraja godine

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je da je G8 dala rok Iranu da do kraja godine obustavi program obogaćivanja uranijuma.

Šef italijanske diplomatije, čija zemlja trenutno predsedava grupi osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), naveo je na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku da su se članice G8 saglasile da "pruže Iranu šansu".

Fratini je naveo da će se neformalni dogovori lidera članica G8 po pitanju Irana preispitivati svakog meseca do kraja godine.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev saglasio se juče tokom sastanka sa američkim kolegom Brakom Obamom da se razmotri mogućnost uvođenja novih, pooštrenih sankcija Iranu, ukoliko predsednik te zemlje Mahmud Ahmedinedžad bude i dalje insistirao na razvoju nuklearnog programa.

Iranski lideri do sada su iznosili stavove da je razvoj njihovog nuklearnog programa usmeren isključivo u mirnodopske svrhe, za energetske potrebe.

Netanjahu: Iran opasnost za svet

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u Njujorku da se nada da će svet biti ujedinjen protiv pokušaja Irana da napravi nuklearno oružje.
Benjamin Netanjahu u UN (Beta)
Netanjahu je u svom govoru na Generalnoj skupštini UN naglasio da je najvažniji izazov s kojim se danas susreću UN kako sprečiti Teheran da razvije nuklearno oružje.

On je kritikovao predstavnike država koji su juče ostali u sali za vreme govora iranskog predsednika Mahmuda Ahmedinedžada u Generalnoj skupštini UN. Većina predstavnika zapadnih država napustila je sednicu kada je Ahmedinedžad u svom govoru kritikovao državu Izrael.

Premijer Izraela takođe je odbacio i izveštaj UN u kojem se optužuje izraelska stana za ratne zločine počinjene zimus protiv palestinskih boraca u borbama u Gazi.

Netanjahu je kazao da se tim izveštajem zapravo žrtve pretvaraju u agresore i ohrabruje terorizam.

Gadafi: Napad na Iran bio bi opasan presedan

Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je da se protivi bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Irana, čak i ako ta zemlja nastavi da razvija nuklearno oružje.

"Ako govorimo o vojnoj akciji, pitanje je: ko će preduzeti takvu akciju? Ko će to učiniti i ko ima pravo da to učini?", rekao je sinoć u Njujorku Gadafi Savetu za spoljne odnose, političkom istraživačkom institutu Dejvida Rokfelera.

Gadafi je ocenio da bi napad na Iran bio opasan presedan i podsetio da i druge zemlje, među kojima Indija, Pakistan, Kina, Rusija, SAD i, kako se veruje, Izrael, imaju nuklearno oružje.

"Svi oni imaju atomske bombe. Zbog čega onda ne bi bila preduzeta vojna akcija protiv njih?", kazao je on, preneo je Rojters.

Gadafi je u sredu pred Generalnom skupštinom UN izjavio da njegova zemlja neće podržati Teheran u razvoju nuklearnog oružja.

Iran gradi drugi centar za obogaćivanje uranijuma

Iran je obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da na svojoj teritoriji gradi drugi centar za obogaćivanje uranijuma, pored onog koji već ima u Nantazu, rekao je portparol Agencije u Beču.

Iran je o tome obavestio Agenciju 21. septembra, dopisom u kojem je naveo da će nivo obogaćivanja uranijuma ići do pet odsto, što je prema oceni stručnjaka nedovoljno da bi poslužio za proizvodnju atomskog oružja.

Teheran stalno tvrdi da proizvodi obogaćeni uranijum za gorivo za svoju atomsku centralu, ali zapadne zemlje sumnjaju da Iran pokušava tajno da se domogne atomskog oružja za koje mu je potreban obogaćeni uranijum.

IAEA je iz dopisa shvatila da u novi centar još nije stigao nikakav nuklearni materijal, naveo je portparol Mark Vidriker u saopštenju.

Svetskoj atomskoj agenciji je takođe rečeno da će "blagovremeno dobijati dodatne informacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: