Sudan: U napadu na selo ubijeno 100

Više od 100 ljudi ubijeno je u napadu na selu na jugu Sudana, 46 je ranjeno, dok je više hiljada napustilo svoje domove zbog nasilja, kažu sudanski zvaničnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2009.

20:47

Default images

Ratnici iz plemena Lu Nuer napali su selo Duk Padijet juče ujutru, u vreme kada su mnogi išli u crkvu. Bilans napada je utvrđen tek danas, kada su zvaničnici stigli u to selo u zabačenoj oblasti u državi Džonglei, na jugu Sudana.

U napadu je spaljeno 260 koliba, policijska stanica i zgrade lokalnih vlasti. Ubijeni su 51 stanovnik napadnutog sela, 28 vojnika i 23 napadača u uniformama i sa oružjem, naveo je portparol vojske stacionirane na jugu.

UN su procenile da je ove godine na jugu Sudana u međuplemenskim sukobima ubijeno više od 1.200 ljudi.

Nasilje na jugu Sudana je uvek postojalo zbog uobičajene pljačke stoke među plemenima.

Ove se godine, međutim, prvi put pojačalo značajnije od 2005. godine, kada je završen sukob severa i juga zemlje, u kome je ubijeno oko dva miliona ljudi.

Pojedini analitičari i lideri s juga smatraju da ovo pojačano nasilje ukazuje na povratak južnih milicija koje podržavaju bilo grupe sa severa bilo lokalne vođe, u želji da ojačaju svoje pozicije pred izbore zakazane za 2010. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: