Uhapšeni osumnjičeni za zločine

Policija SAD uhapsila je Rasemu Handanović, zvanu Zolja, i Edina Džeku po zahtevu BiH za njihovo izručenje, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.09.2009.

17:19

Default images

On je precizirao da su Handanovićeva i Džeko osumnjičeni za ratne zločine u Trusini, kod Konjica, i da je zahtev za njihovo izručenje američkim vlastima, naverovatnije, uputilo Ministarstvo pravde BiH, jer sva komunikacija u tom slučaju ide preko tog ministarstva.

"Vlasti SAD treba da provedu potrebnu proceduru i odluče o zahtevu za izručenje, a Ministarstvo pravde BiH mora da se uključi u čitavu tu proceduru", rekao je Grubešić.

Prema pisanju pojedinih medija Džeko i Handanovićeva u SAD živeli pod lažnim imenima, jer je to bio jedini način da uđu u SAD i dobiju državljanstvo, a osumnjičeni su za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993. godine.

Sud BiH u petak odredio je jednomesečni pritvor Nedžadu Hodžiću, Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Senadu Hakaloviću koji su, takođe, osumnjičeni za ratne zločine u Trusini.

Pripadnici Specijalnog odreda za posebne namene Armije BiH pod nazivom "Zulfikar" i pripadnici 45. brdske brigade Armije BiH "Neretvica" napali su 16. aprila 1993. godine selo Trusina i ubili 19 civila, a ranili četiri. Među žrtvama je bilo i dece od dve i četiri godine.

Ubijena su i tri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

U sklopu istrage u vezi sa ratnim zločinima pocicnjenih nad hrvatskim ciivlima i zarobljenicima, po nalogu tužilaštva BiH pretresen je i stan komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, koji takođe ima status osumnjičenog lica za pomenute ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: