Bezvizni režim sa Izraelom

Šefovi diplomatija Srbije i Izraela, Vuk Jeremić i Avigdor Liberman, potpisali su sporazum o ukidanju viza između dve zemlje.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 16.09.2009.

13:51

Default images

Sporazum o ukidanju viza trebalo bi da doprinese još boljim političkim i ekonomskim odnosima Srbije i Izraela. Sada, kako kaže izraelski šef diplomatije, više nema prepreka za srpske poslovne ljude pa i turiste da dođu u Izrael. Ta zemlja pruža pordšku Srbiji po pitanju Kosova i ume da se nosi sa pritscima zapada.

"Lično smatram da je nemoguće nametanje mira, mir morate stvarati i naše iskustvo sa bliskog istoka pokazuje da je najbolji način da se do trajnog rešenja dođe dirkentim pregovorima dve strane. A što se pritisaka tičem, pa mi smo zante pod stalnim pritiscima još od 1948. godine i znamo kako da se sa njima nosimo“, kaže Liberman.

"Izuzetno sam zahvalan Izraelu za poziciju oko Kosova i Metohije, a posebno gospodinu Libermanu lično zbog njegovog udela u donošenju takve odluke. Izrael ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i to je nešto što mi izuzetno cenimo, pogotovu imajući u vidu pritiske kojima je Izrael bio izložen", kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izraeski ministar, koji je na mini Balkanskoj turneji, svoje stavove o Kosovu ponovio je i prilikom susreta sa Borisom Tadićem. Osim o politici, razgovarao je i o ekonomiji.

Zadovoljan je što privrednici iz njegove zemlje i pored krize nesmanjeno ulažu u Srbiju, a prostora za saradnju ima još i to posebno u poljoprivredi, IT Tehnoligji i trgovini. Posetu Beogradu iskoristio je kao još jednu priliku da iskaže tvrde stavove o krizi na bliskom istoku.

"Prava pretnja za palestinske vlasti nije Izrael nego Hamas i džihad, prava pretnja za vlast u Libanu nije Izrael nego Hezbolah, i najveća pretnja za Egipat nije Izrale nego radikalne muslimanske grupacije. I najveća pretnja za NATO trupe u Avganistanu su Talibani i ne samo za mir u Avganistanu nego i za Pakistan, a ne Izrael“, kaže Liberman.

Avingor Liberman je kontroverzni izraelski politčar. Rođen je u Moldaviji, u vreme Sovjetskog saveza. Krajem 70tih je došao u Izrael gde je poltičku karijeru izgradio zastupajući ultradesničatske stavove.

Posebno je oštar prema Iranu kojeg smatra glavnom pretnjom ne samo za Bliski Istok nego i za ceo svet.

Pre dolaska na mesto šefa diplomatije bio je predsednik srpsko-izraelskog komiteta u izraelskom parlamentu.

Razgovori o vojnoj saradnji

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac sastao se sa ministrom spoljnih poslova Izraela Avigdorom Libermanom, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje i unapređenju bilateralno–vojne saradnje.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Šutanovac i Liberman su konstatovali da postoji širok prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Šutanovac je informisao Libermana o političko-bezbednosnoj situaciji na području jugoistočne Evrope, dok je izraelski šef diplomatije upoznao ministra odbrane Srbije sa situacijom na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: