Vordsvort: Sporazum pre kandidature

Srbija treba da sačeka deblokadu primene SSP-a pre podnošenja kandidature za članstvo u EU, poručuje britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.09.2009.

12:18

Default images

Britanski ambasador je izjavio da podnošenje zahteva Srbije za dobijanje statusa kandidata za prijem u Evropsku uniju neće doneti uspeh ukoliko prethodno ne bude počela primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"U Savetu ministara se glasa o zahtevu, pre nego što se prosledi Evropskoj komisiji na razmatranje, a glasanje u Savetu mora da bude obavljeno konsenzusom i ukoliko jedna ili više zemalja ne podrži, postoji rizik odbijanja", rekao je Vordsvort na panel diskusiji u okviru letnje škole za demokratiju.

"Mi delimo cilj koji ima Srbija i razumemo frustraciju zbog toga što je proces zaustavljen, ali podnošenje kandidature za članstvo jednostavno neće uspeti", dodao je britanski ambasador.

Vordsvort je ukazao da proces evrointegracija ima svoje faze i poručio vlastima u Srbiji da "idu korak po korak" u ispunjenju tog cilja.

Izvršni direktor Beogradskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda je rekao da smatra da Srbija treba do kraja godine da podnese kandidaturu, izrazivši optimizam povodom daljeg napredovanja na putu ka EU.

Vejvoda je ocenio da je Srbija imala tešku godinu s obzirom na mnogobrojne izazove, pre svega na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ali, kako je naveo, u regionu je izbegnut "najgori scenario" posle tog poteza privremenih vlasti u Prištini.

Prema mišljenju Spirosa Ekonomidisa, zamenika direktora Helenske opservatorije sa Londonske škole ekonomije i političkih nauka, EU je stavila do znanja da region zapadnog Balkana ima perspektivu, ali da "nema jasnih garancija" da će zemlje regiona, kad prođu sve faze, i biti primljene u Uniju.

Govoreći o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, za putovanje u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma od 1. januara 2010, ambasador Vordsvort je rekao da nije realno očekivati da Britanija, koja nije u toj zoni, odlučuje o eventualnom bezviznom režimu za građane Srbije pre 2011. godine.

On je objasnio da britanske vlasti na svake četiri godine rade procenu o rizicima migracije za svaku zemlju i da je to poslednji put učinjeno 2007. kada je zaključeno da sa Srbijom ne može da bude uspostavljen bezvizni režim, između ostalog, i zbog nepostojanja biometrijskih pasoša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: