Maroko neće priznati Kosovo

Maroko neće priznati Kosovo i nastaviće da se protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti, izjavio je u Rabatu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: FoNet

Utorak, 15.09.2009.

16:42

Default images

“Posle današnjih razgovora, Maroko je učvrstio svoj stav o nepriznavanju Kosova, a Beograd i Rabat će o tom pitanju i dalje sarađivati u međunarodnoj areni”, rekao je Jeremić posle razgovora sa državnim rukovodstvom Maroka.

On je podsetio da je Maroko član mnogih međunarodnih organizacija, među kojima Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i Pokreta nesvrstanih.

“Nastavićemo blisku saradnju i posle današnjih razgovora ne može se očekivati u bliskoj i daljoj budućnosti promena marokanskog stava o Kosovu”, naglasio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, između Srbije i Maroka ne postoje otvorena pitanja, ali postoji veliki prostor za produbljivanje saradnje u ekonomiji, kulturi i oblasti odbrane i bezbednosti.

Jeremić je najavio da bi za nekoliko meseci u Beogradu trebalo da bude potpisan ugovor između dve zemlje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti investicija.

Pre toga, dodao je Jeremić, predstavnici dveju zemalja imaće priliku za razgovore u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine UN.

Jeremić je u Rabatu razgovarao sa premijerom Maroka Abasom aAl Fasijem i predsednicima gornjeg i donjeg doma parlamenta, Mustafom Mansurijem i Maatom Benkadurom.

Položio je i venac u Mauzoleju Mohameda Petiog, na grob prvog kralja Maroka posle ukidanja francuskog protektorata 1955. godine.

To je privilegija koja se u Maroku ukazuje predsednicima država ili vlada.

U ponedeljak uveče Jeremić se sastao sa ministrom inostranih poslova Maroka Tajebom Fasi-Fihrijem, koji je za gosta potom priredio tradicionalnu ramazansku večeru, Iftar.

Marokanski ministar je potvrdio stav da entiteti ne postaju države jednostranim proglašenjem nezavisnosti, već kroz UN ili u dogovoru svih zainteresovanih strana.

U razgovorima je bilo reči i o marokanskom iskustvu povodom Zapadne Sahare, čiju su nezavisnost u početku priznali mnogi, a potom je posle niza godina to priznanje povuklo dvadesetak zemalja, među kojima Indija i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: