Bolje nego ispod Gazele

Stanovnici nekadašnjeg naselja ispod mosta Gazela imaju određene zamerke na novi smeštaj, ali kažu da im je život u novim naseljima kvalitetniji nego ranije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2009.

01:43

Default images

Nekoliko stotina građana Beograda koji su nekada živeli ispod mosta Gazela u centru grada lagano se privikava na nove uslove života. Dve nedelje nakon preseljenja, B92 je posetio novo kontejnersko naselje u Rakovici.

Raspevani i radoznali. Deca koja su do nedavno živela u divljem naselju ispod beogradskog mosta Gazela, lagano se privikavaju na novo okruženje u naselju Rakovica

Dragiša Ismailj jedan je od onih koji su krenuli u prvi razred. Na početku školske godine na poklon je dobio malo odeće i školski pribor.

U školi “14. oktobar” već je stekao nove drugare, ali i počeo da stiče nova znanja.

Dragiša: Najviše mi se dopalo kad smo pisali engleski.

B92: Jesi li naučio nešto na engleskom?

Dragiša: Da.

B92: Šta, reci mi?

Dragiša: Zaboravio sam, ali evo on zna!

B92: I jesi li stekao nove drugare, kakvi su?

Dragiša: Lepi.

“Dobili su patike, jedne trenerku donji deo, majicu čarape. Tašne i sveske unutra. Nedostaju mi uslovi, ne mogu deca da uče. Jedan kontejner, ne mogu da uče, to je jedini problem. Ništa drugo”, kaže Mahbulja Ismailj.

Makfirete Isljami sa suprugom i desetoro dece, od kojih je troje teže bolesno, živi u jednom kontejneru od petnaestak kvadrata.

“Jeste malo bolje, ne malo već više, ne nosimo vodu, imaš kupatilo, ali uslovi su katastrofa. Nedostaje mi mesta, tamo sam imala više prostora, imali smo četiri sobe. Znalo se za bolesnu decu bila jedna soba za njih, bilo je svega”, kaže Makfirete Isljami.

Uz nedeljni roštilj i pivo sve teškoće je lakše izdržati. Pretresaju se aktuelni problemi. Kako kažu, nedostatak novca kojim bi kupili sredstva za higijenu i dodatnu hranu, samo je deo muke.

“Ovo je srednji vek, treba nam i jedna veš-mašina”, kaže jedna stanovnica naselja u Rakovici dok ručno pere veš.

Iako je nedostatak prostora možda i najveći problem, za neke je sporna i udaljenost naselja.

“Ne možemo da radimo, daleko je za posao. Čekamo autobus po sat vremena, dok odeš do grada, treba nam dva sata da odemo do grada“, požalio se Bojan Ibraimović.

Raseljeni ljudi ne nameravaju da napuštaju nove domove. Iako strahuju od predstojeće zime, kažu da ostaju gde jesu u nadi da će od grada i države dobiti dodatnu pomoć, kako bi poboljšali kvalitet svojih života.

O ponovnom životu na ulici više ne razmišljaju i na naselje ispod Gazele sada gledaju samo kao na daleku prošlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: