Asimilacija manjinskih odeljenja?

Spajanje odeljenja moglo bi da dovede do asimilacije dece koja uče na manjinskim jezicima u Vojvodini, upozoravaju direktori škola.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

11:16

Default images

Manji broj dece koja pohađaju nastavu na manjinskim jezicima i spajanje odeljenja zbog racionallizacije školskog sistema dovešće do asimilacije dece koja pohađaju nastavu na manjinskim jezicima, kažu direktori dvojezičnih škola u Novom Sadu. Pokrajinski ombudsman upozorava da će spajanje odeljenja dovesti vremenom do njihovog gašenja.

Direktor novosadske osnovne škole “Sveti Sava”, Svetozar Kozarov, kaže da su ove godine spojili dva odeljenja na mađarskom jeziku, zato što su imali samo dva upisana deteta u prvi razred.

“Ako bi se spajalo više odeljenja od dva, nastava ne bi mogla da se izvede, jer nije moguće izvoditi nastavu učenicima sa četiri različita plana i programa”, kaže on.

Manji broj đaka upisan je i u novosadskoj školi “Petefi Šandor”. Direktor ove škole Zoltan Arđelan kaže da je odobreno odeljenje od pet učenika, ali strahuje šta će se desiti sledeće godine, jer je broj đaka svake godine sve manji.

“Spajanje odeljenja nije dobro rešenje jer dovodi u pitanje kvalitet nastave jer nastava nije na istom nivou”, upozorava on.

Pokrajinski ombudsman Petar Teofilović upozorava da ova racionalizacija u prosveti zbog sveopšte krize nije dobra jer može dovesti do kršenja osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje na maternjem jeziku.

“Ukidanje ili spajanje odeljenja, pogotovo kada se radi o pripadnicima nacionalnih manjina, može da dovede da odeljenja nestanu i tako će biti dovedeno u pitanje školovanje dece na maternjem jeziku, a na duži rok da dovede do problema ostvarivanja svih ostalih prava”, kaže on.

U školskoj upravi Novi Sad negiraju da će racionalizacija u prosveti dovesti do ukidanja odeljenja na manjinskim jezicim i asimilacije manjina.

“Jedno od rešenja kako bi se ovaj problem prevazišao jeste i uvođenje školskog autobusa, jer je to lakše finansijski izdržati nego obezbediti za dva učenika petog razreda 12 nastavnika”, smatra načelnik školske uprave Novi Sad, Petar Viđikant.

Racionalizacija školskog sistema mora da se završi do 2014. godine, kada će se škole finansirati po broju učenika, a ne po broju odeljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: