Pogodnosti za stambene kredite

Vlada od oktobra najavljuje povoljne stambene kredite za koje će država obezbediti 20 odsto učešća, a takođe će plaćati bankarsku kamatu prve tri godine.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

01:30

Default images

Ovaj projekat trebalo bi da pokrene zamrlu građevinsku industriju, ali i da pomogne građanima da dođu do sopstvenih kvadrata. B92 je pokušao da sazna da li je bolje odmah ući u program novih subvencionisanih kredita ili sačekati eventualni dalji pad cena.

Ukoliko želite podršku države u kupovini stana, dobićete je za novogradnju ili stan u izgradnji koji vredi najviše 100 000 evra.

Za tu cenu stan od 60 kvadrata može da se nađe i na boljim lokacijama u Beogradu – na obodima Vračara, na Zvezdari, Voždovcu ili Banjici.

Na maksimalni dozvoljeni period od 30 godina, rate bi bile znatno povoljnije od onih koje se dobijaju po komercijalnim uslovima, ali i od onih iz prethodnog programa subvencionisanja, kaže Dušan Uzelac sa internet portala Kamatica.com.

“Nažalost, teško je sada precizno reći koja će biti razlika, odnosno kolika bi ušteda bila na konkretnom primeru jer još uvek gledamo sve detalje ovog plana Vlade, ali ja očekujem da će to biti između 20 i 30 posto u odnosu na trenutne ponude komercijalnih banaka”, ocenjuje Uzelac.

“Visinu kamate koja će biti određena za ove subvencionisane stambene kredite određuje euribor i maksimalno definisana marža banke. Iz te računice se jasno zaključuje da će biti povoljniji krediti iz prostog razloga što je euribor u ovom trenutku dvostruko niži nego prošle godine u isto vreme”, objašnjava on.

Najveća neizvesnost u ovoj računici je period nakon tri godine, kada građanin preuzima plaćanje kamate banci.

Najavljeno je da će visina kamate zavisiti od banke koja može da ponudi fiksnu ili promenljivu kamatu i da je odredi iznad, ispod ili na nivou komercijalnih. Kako kaže Rade Šević iz banke “Hipo Alpe Adria”, iako su zainteresovani, i oni čekaju da čuju sve detalje od Vlade.

“Zvuči interesantno ceo program subvencionisanih kredita za građane. Videćemo u nastupajućem periodu kako će doći do konkretizacije celog programa i na osnovu toga ćemo koncipirati svoju poslovnu politiku i izaći sa ponudom pred klijente banke”, najavljuje Šević.

Treba imati u vidu da Vlada najavljuje da će od marta organizovati gradnju jeftinijih stanova, što bi dodatno moglo da obori cenu.

Nekretnine su već, samo zbog efekata krize, pale i do 20-25 odsto i suvlasnica agencije za nekretnine “Legat” Grozda Savković-Malinović, smatra da je period do Nove godine izuzetan za kupovinu stana po povoljnim cenama.

“Duboko verujem da posle Nove godine, kad opet krenu da se grade nove zgrade, a velika je potražnja, jer će ljudi imati veće mogućnosti da dobiju kredite, da će tad ipak malo cene da odu gore”, ocenjuje ona.

“Lično smatram da nikad neće napraviti onaj bum, kao što je bio pre dve godine, gde su cene išle do nekih 3 000 evra po kvadratu na Novom Beogradu, što je bilo apsolutno nezamislivo, ali da će sigurno biti jedan trend rasta cena, a nikako pada cena. Da bi u Beogradu pale cene značajno, mora da se izgradi 50 000 kvadrata”, kaže Savković-Malinovićeva.

Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će država obezbediti dovoljno novca da pomogne svima koji uđu u program subvencionisanih kredita, ali nije rekao iz kojih fondova.

Više detalja, međutim, očekuje se na javnom predstavljanju programa u ponedeljak, kada će biti jasnije da li postoji opasnost da u budžetu ponestane novca, kao što se to dešavalo pri prethodnom programu kupovine prvog stana uz subvenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: