Obama traži podršku za reforme

Predsednik SAD Barak Obama traži od Kongresa da ostavi po strani "stranačko prepucavanje" i da mu pomogne da reformiše problematični zdravstveni sistem SAD.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.09.2009.

11:56

Default images

U govoru koji je održao noćas, pred početak sednice Kongresa, Obama je javnosti ponudio garancije da će njegovim planom biti obezbeđeno više izbora kada je u pitanju zdravstvena zaštita, kao i više sigurnosti, a najavio je i da će zdravstveno osiguranje dobiti i oni koji do sada nisu sebi mogli da ga priušte.

On je rivalskoj Republikanskoj stranci ponudio zajedničku saradnju, obećavši da neće uvećati vladin deficit.

Obama je rekao da "neće gubiti vreme sa onima koji smatraju da je bolje uništiti njegov plan nego ga poboljšati".

U govoru koji je prenosila državna televizija, Obama je "udario na emocije" Amerikanaca, pročitavši pismo demokratskog senatora Edvarda Kenedija, koji je preminuo prošlog meseca, prenosi agencija AP.

U pismu je Kenedi naveo da se nada da će tokom ove godine biti sprovedene predviđene reforme.

Američki predsednik se, takođe, u svom govoru američkim poslanicima vratio političkoj retorici iz doba predsedničke kampanje, navodeći da "nismo došli ovde da se plašimo budućnosti, već da je oblikujemo".

Tokom govora došlo je i do neuobičajenog incidenta, kada je republikanski kongresmen Džo Vilson iz Južne Karoline, uzviknuo "lažete", pošto je Obama rekao da reformom ilegalni imigranti neće dobiti zdravstveno osiguranje.

Predsednik SAD se samo nasmešio, dok mu se Vilson kasnije izvinio, zbog "neuljudnosti".

Zdravstvena zaštita je postala odlučujuće pitanje za Obamu, samo devet meseci pošto je preuzeo funkciju, zbog ogromnih očekivanja i u zemlji i u inostranstvu.

Uspeh na tom planu mogao bi da mu utre put i u budućnosti, kada se radi o njegovoj spremnosti da se uhvati u koštac sa pitanjima kao što su klimatske promene, kontrola naoružanja i rat u Avganistanu.

Takođe će najverovatnije uticati i na izbore u Kongresu, zakazane za sledeću godinu.

SAD su jedina razvijena zemlja koja nema jedinstveni sistem zdravstvene zaštite. Čak 50 miliona Amerikanaca uopšte nema osiguranje, dok su mnogi nezadovoljni funkcionisanjem sistema zdravstva.

Obama planira da obezbedi zdravstveno osiguranje za sve Amerikance, da obori cene i ojača ekonomiju time što će stati na put neumerenim troškovima.

On je naveo da će predložene promene koštati SAD oko 900 milijardi dolara za celu deceniju, "što je manje nego što smo potrošili u ratovima u Iraku i Avganistanu i manje od poreza koji plaća nekoliko najbogatijih Amerikanaca".

Republikanci se generalno protive planu, tvrdeći da će on povećati troškove, a umanjiti kvalitet zdravstvene usluge.

Međutim, u plan sumnjaju i neke konzervativne demokrate, tako da nije sigurno da li Obama može da dobije podršku Kongresa.

Američki predsednik je u sinoćnjem govoru zastupao javnu opciju, ali nije na njoj insistirao, što će verovatno naići na kritike liberala.

On je rekao i da je otvoren za druga rešenja koja će u zdravstvenoj zaštiti biti na korist američkim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: