De Kermabon o devet meseci rada

Šef Euleksa Iv de Kermabon, povodom devet meseci rada misije na Kosovu, ocenio je da je pravosuđe Euleksa imalo "uspešan početak".

Izvor: FoNet

Nedelja, 06.09.2009.

15:39

Default images

On je naveo da smatra da Euleks već sada ima ključnu ulogu u pomaganju u izgradnji nezavisnog i profesionalnog pravosudnog sistema na Kosovu. Euleks je počeo da radi 9 decembra, 2008. godine. Tokom ovog perioda tužioci Euleksa radeći sami, ili sa svojim lokalnim kolegama, bili su uključeni u 467 krivičnih gonjenja.

Slučajevi uključuju korupciji, organizovani kriminal, terorizam, međuetnički kriminal, krijumčarenja drogum i oružijem, i ubistva, navodi se u saopštenju Misije.

Sudije Euleksa su do sada dali više od 100 sudskih odluka u svim fazama sudskih postupka, uključujući i pretprocesnih rešenja i presuda.

Euleksova Kancelarija za nestala lica i forenziku je sprovela 88 akcija na terenu (uključujući 45 ekshumacija) i predala je posmrtne ostatke 61 preminule osobe porodicama od decembra 2008. godine.

"Euleks je u potpunosti postao operativan u aprilu ove godine, što čine ove statistike još više impresivnijim", rekao je Iv de Kermabon.

"Euleks je odlučan da sprovodi vladavinu zakona za dobrobit svih građana Kosova. Naša komponenta pravosuđa igra ključnu ulogu u ovome, uprkos budućih izazova, ona če nastaviti sa svojim dobrim radom i samostalnim radom za dobrobit svih", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: