Dan žalosti zbog pogibije radnika

Zbog pogibije sedmoro radnika u fabrici "Prvi partizan", Vlada Srbije proglasila je subotu za Dan žalosti u celoj zemlji. U Užicu proglašena trodnevna žalost.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.09.2009.

00:01

Default images

U fabrici "Prvi partizan" je, u nekoliko eksplozija, poginulo sedam radnika, a 14 je lakše povređeno. Opštinski istražni sudija Slavica Ilić saopštila je da su u nesreći poginuli: Svetlana Đurić, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Biljana Luković, Vida Terzić, Dragan Milovanović i Jelena Lončarević. Tela poginulih prebačena su u bolnicu u Užicu radi obdukcije.

Gradsko veće Užica je na jutrošnjoj vanrednoj sednici odlučilo da se zajednička komemorativna sednica grada Užica i "Prvog partizana" održi sutra, a vreme ispraćaja posmrtnih ostataka nastradalih radnika biće saopšteno u toku dana.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uputio je saučešće porodicama poginulih radnika fabrike "Prvi partizan" u Užicu.

"Duboko me je pogodila ova velika tragedija u kojoj je sedam naših građana, radnika fabrike 'Prvi partizan', izgubilo život. Vlada će učiniti sve kako bi pomogla porodicama poginulih", naveo je premijer Cvetković u telegramu saučešća. Saučešće porodicama poginulih uputili su i ministar odbrane Dragan Šutanovac, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, a u ime Vojske Srbije oglasio se načelnik Generalštaba Miloje Miletić.

"Vojska Srbije iskreno žali zbog nesreće u Užicu u fabrici 'Prvi partizan' i taj događaj nameće potrebu modernizacije vojne industrije", rekao je Miletić.

Istraga o uzrocima nesreće počela je jutros.

Gostujući u vestima TV B92, načelnik sektora za vanredne situacija MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da će javnost biti u najskorije vreme obaveštena o uzrocima nesreće. Marić je naveo da je četrnaestoro povređenih radnika pušteno kući.

Ispred fabričkog kruga jutros su se okupili radnici "Prvog partizana" koji nisu želeli da govore o mogućem uzroku eksplozije.

Saučešća iz regiona

Predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor uputila je saučešće premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću povodom eksplozija u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu, saopštila je Kancelarija vlade Hrvatske za odnose s javnošću.

"U ime vlade Republike Hrvatske i lično upućujem izraze dubokog saučešća i iskrenog saosećanja Vama i porodicama tragično stradalih, a povređenima želim brz i uspešan oporavak", navedeno je u saučešću Kosorove.

Predsednik i premijer Republike Srpske, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, uputili su zvaničnicima Srbije telegrame saučešća povodom nesreće u Užicu.

"Molim vas da porodicama nastradalih radnika prenesete izraze dubokog saučešća i iskrenog saosećanja", navodi se u telegramu predsednika Kuzmanovića predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

U telegramu piše da je "javnost RS sa tugom primila vest o ovoj velikoj nesreći i da sa pažnjom prati izveštaje o zdravstvenom stanju povređenih radnika, sa nadom u njihov brz i uspešan oporavak".

"U ime Vlade RS, u svoje lično ime i u ime svih građana RS upućujem vam izraze najdubljeg saučešća povodom tragične smrti sedam radnika nastradalih u pogonu fabrike municije 'Prvi partizan' u Užicu", piše u telegramima koje je premijer RS Milorad Dodik uputio premijeru Cvetkoviću, ministru Šutanovcu, kao i porodicama poginulih radnika.

Telegram saučešća uputio je i srpski član u Predsednsistvu BiH Nebojša Radmanović. Ističući da ga je ta vest duboko potresla, Radmanović je povodom tragičnog događaja u Užicu uputio izraze najdubljeg saučešća.

"Molim Vas, poštovani predsedniče, da u ovom teškom trenutku porodicama nastradalih prenesete moje iskreno saučešće", navodi se u Radmanovićevom telegramu.

Telegrami saučešća stižu i iz Crne Gore. "Teški trenuci, kao što je ovaj, nesumnjivo podrazumevaju da kroz bliskost naših dveju država, vojske i njihove namenske industrije, ali i humanost budemo od pomoći, ukoliko to ocenite potrebnim", naveo je predsednik Crne Gore Filip Vujanović u telegramu saučešća predsedniku Tadiću.

Telegram saučešća povodom tragedije u fabrici municije u Užicu ministru inostranih poslova Srbije Vuku Jeremiću uputio je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen.

Fabrika sa dugom tradicijom

Fabrika municije "Prvi partizan" se bavi proizvodnjom municije već 80 godina, od 1928. godine, kada je i osnovana.

Ta fabrika snadbeva municijom vojsku i policiju Republike Srbije, a takođe i mnoge armije sveta. Proizvodi i sportsku i lovačku municiju koja se prodaje na svim kontinentima.

Fabrika ima tri proizvodna pogona i zapošljava više od 600 radnika, pa je samim tim i veoma važan činilac u privredi regiona jugozapadne Srbije.

U Fabrici su pravljene i lovačke puške, jednocevne i dvocevne kalibra 12, 16 i 20 i lovačke čaure za bezdimni barut. Za potrebe države pravljene su vojničke puške kalibra 7,9 mm; prepravljane vojničke puške i proizvođena municija za državni pištolj kalibra 9 mm.

Od 1947. godine fabrika radi pod imenom "Prvi partizan".

U periodu posle Drugog svetskog rata fabrika je nastavila da razvija proizvodnju ostalih kalibara streljačke municije, a takođe i municije za komercijalno tržište.

Eksplozija u Užicu se dogodila i 1941.

Oko stotinu osoba je poginulo u eksploziji u partizanskoj Fabrici oružja i municije u Užicu 21. novembra 1941. godine.

Fabrika oružja bila je smeštena u ondašnjoj Narodnoj banci, a današnjem Muzeju, čiji su sigurni trezori bili duboko ukopani u Vujića brdu i služili takođe kao sklonište od vazdušnih napada, jer su grad svakodnevno bombardovali Nemci.

Užice je u to vreme bilo sedište oslobođene partizanske teritorije i u njemu je bio Vrhovni štab sa Josipom Brozom Titom na čelu.

Ostalo je nejasno da li su eksploziju izazvali agenti kvislinškog režima generala Milana Nedića tajno ubačeni u zgradu ili nedovoljno obučeni radnici u fabrici.

Svi koji su se tada zadesili u trezorima, u fabrici i u skloništu, poginuli su. Prema očevicima, medu poginulima bilo je najviše dece od 10 do 15 godina.

Hronologija većih eksplozija u fabrikama od 1995.

23. jun 1995. - Eksplozija u fabrici "Grmeč", u kojoj je poginulo 11 osoba. Optuženo je rukovodstvo fabrike.

3. decembar 1997. - U požaru koji je izbio u preduzeću "Milan Blagojević" u Lučanima poginula su tri radnika, a sedmoro ih je teško povređeno.

2003. - U Fabrici specijalnih proizvoda "Sloboda" u Čačku povređene su radnice Ljiljana Marković i Radovanka Bojović.

29. maj 2006. - U eksploziji u Fabrici "Prva iskra" u Bariču poginuli su radnici Radovan Bomeštar, Živko Lazarević i Nenad Stanković. Još tri osobe su lakše povređene. Policija je podnela krivičnu prijavu protiv rukovodstva fabrike.

19. oktobar 2006. - U seriji eksplozija u vojnim skladištima sa municijom na Karađorđevom brdu iznad Paraćina povređeno je desetak građana.

23. maj 2007. - U eksploziji u korporaciji "Trajal" u Kruševcu lakše su povređena tri radnika.

6. april 2008. - Eksplozija u fabrici Galenika-fitofarmacija. Tada je 20 ljudi prebačeno na Vojnomedicinsku akademiju radi preventivnog pregleda zbog intoksikacije.

26. avgust 2008. - U eksploziji u fabrici korporacije "Trajal" u Kruševcu lakše je povređeno sedam radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: