Sud o žalbi Ulemeka i Jovanovića

Vrhovni sud Srbije razmatra žalbe Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na drugostepenu presudu kojom su osuđeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

08:48

Default images

Pred Vrhovnim sudom Srbije danas je počeo trećestepeni sudski postupak optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Na treći stepen suđenja imaju pravo samo osuđeni na najstrože kazne - Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović. Ulemek je osuđen kao organizator ubistva, a Jovanović kao neposredni izvršilac.

Od 11 osuđenih, na optuženičkoj klupi u novoj sudnici Okružnog zatvora pojavili su se Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović, osuđeni na zatvorske kazne od po 40 godina zatvora.

Izvestilac sedmočlanog sudskog veća Vrhovnog suda Bata Cvetković je podsetio na tok suđenja, delove izlaganja velikog broja svedoka, balističke i kriminalističke analize, nalaze brojnih veštaka i druge delove presude.

Cvetković je podsetio i na sve što je prethodilo atentatu na Zorana Đinđića, pripremu atentata, propale pokušaje ubistva u Bubanj Potoku i kod hale Limes, sadašnje Beogradske arene, kao i na detalje ubistva, bekstva i skrivanja okrivljenih, kao i na njihova hapšenja, odnosno predaje.

“Ne slažem se s utvrđenim činjeničnim stanjem, smatram da je prvostepeni sud radio totalno pogrešno, da je Vrhovni sud, iz ne znam kojih razloga, njemu znanih, potvrdio”, kaže branilac Zvezdana Jovanovića Nenad Vukasović. “Čak se i danas vidi da je Vrhovni sud i priznavao da smo u pravu u nekim delovima žalbe, pa čekam da vidim kako će izvestiti po ovim žalbama na drugostepenu odluku”, naveo je on.

Slobodan Milivojević, branilac Milorada Ulemeka, kaže da sud tek treba da “proveri sve dokaze i činjenice”.

“Postoje neke informacije i neki dokazi, pa ćemo mi ponuditi te dokaze na ovoj sednici. Ponudićemo dokaze u smislu da se definitivno utvrdi da oni nisu krivi, a da postoji učešće nekih drugih službi. No, na sudu je da utvrdi istinu, a ako hoće istinu, neka proveri sve dokaze i sve činjenice”, naveo je on. Predviđeno je da suđenje u trećem stepenu traje do utorka, a Vrhovni sud će konačnu presudu doneti naknadno na nejavnom delu sednice.

Ukoliko Vrhovni sud bude potvrdio prethodnu presudu, ona će tada postati pravosnažna.

Odbrana će, ako budu postojali zakonski uslovi, moći da podnese vanredni pravni lek, ali to neće uticati na pravosnažnost presude.

Kako su najavili branioci, sud u Strazburu je posledna instanca kojoj će se obratiti.

Milorad Ulemek nije prisustvovao današnjem suđenju.

Na samom početku, on se obratio sudu s izričitim zahtevom da napusti sudnicu jer, kako je rekao, celo suđenje smatra farsom.
Predsednik veća Vrhovnog suda Bata Cvetković podsetio je Ulemeka da je njegov advokat Slobodan Milivojević tražio da Ulemek prisustvuje suđenju i upozorio optuženog da je u njegovom interesu da prisustvuje, ali mu je odobrio da napusti sudnicu.

Ulemek je, izlazeći, kratko signalizirao delu publike, koja je takođe izašla napolje.

Vidno krupniji, Zvezdan Jovanović, koji i dalje ostaje pri tvrdnji da ne veruje ovom sudu, ipak je ostao u sudnici do kraja rada.

Ukupno 348 godina zatvora

Ulemek i Jovanović su pred Specijalnim sudom prvostepeno osuđeni kao organizator i neposredni izvršilac ubistva na po 40 godina zatvora i Vrhovni sud je u drugom stepenu potvrdio te kazne.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Vrhovni sud je 29. decembra 2008. godine u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Sretku Kaliniću, kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 15 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

Pravosnažno su osuđeni svi optuženi osim Ulemeka i Jovanovića.

Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđeni su u drugostepenom postupku pred Vrhovnim sudom na ukupno 348 godina zatvora, dok im je prvostepenom presudom Specijalnog suda 23. maja 2007. godine izrečeno ukupno 378 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: