Ne žuriti sa prodajom akcija

Građani, budući akcionari, posedovaće vlasničke papire elitnih srpskih kompanija i ne bi trebalo žuriti s njihovom prodajom, piše "Politika".

Izvor: Politika

Utorak, 01.09.2009.

03:20

Default images

Dok oko četiri miliona građana očekuje da im država dodeli akcije preduzeća u kojima je ona vlasnik, u vrednosti od 1.000 evra, pojedine brokerske kuće im uveliko nude otkup obećanih akcija za 800 evra!

Javljanjem na jedan od tzv. slobodnih brojeva (koji počinju sa 0900), saznali smo da je neidentifikovana brokerska kuća voljna da „učini” građanima koji nemaju strpljenja i ne veruju u vrednost akcija.

Za to je neophodno da potencijalnim kupcima dostave potvrde Agencije o pravu na akcije, ili da im na osnovu njihovih ličnih podataka omoguće uvid u spiskove budućih akcionara u Agenciji za privatizaciju. Nakon sklapanja ugovora i davanja saglasnosti za čitavu operaciju, kupac uplaćuje 800 evra u dinarskoj protivvrednosti na tekući račun prodavca.

Budućim akcionarima usluge nude i razne agencije za finansijsko posredovanje i konsalting koje koriste to što mnogi nisu dovoljno upućeni, kao i to što su berzanski posrednici uglavnom u Beogradu, Novom Sadu i u nekoliko većih mesta. Za pomoć u povezivanju s berzanskim posrednicima, koji jedino mogu da, u ime akcionara, trguju na berzi, otvaraju vlasničke račune, odnosno namenske račune u banci na koji bi bio uplaćen novac od prodatih akcija, razne savetodavne usluge koje bi se odnosile, pre svega na izbor trenutka za prodaju tih papira, ove agencije naplaćuju proviziju u iznosu od tri do pet odsto vrednosti akcija.

Bez osnovnih znanja iz bukvara akcionarstva, građani su idealna meta za mešetare koji uspevaju da ih raznim obećanjima obrlate da za male pare prodaju svoje blago. To se posebno odnosi na vlasnike besplatnih akcija firmi čije realne vrednosti mnogi nisu svesni, pa žele da ih prodaju što pre po bilo kojoj ceni, sledeći logiku „lakše konju bez samara”. Pri tom je teško poverovati da bi neko prodao automobil, stan ili luk na pijaci, a da se prethodno ne raspita o kretanju cena na tržištu i ne pokuša da ostvari najbolju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: