Beograd: 400 ujeda pasa mesečno

Beograd se već duže suočava sa čoporima pasa lutalica. Prema podacima nadležnih, 400 ljudi se mesečno u Beogradu obrati za pomoć nakon ujeda pasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

16:53

Default images

Pasa lutalica u poslednje vreme u Beogradu ima mnogo, a napadi na građane prestonice skoro su svakodnevni. Koliko je problem veliki, pokazuje i podatak Klinike za infektivne i tropske bolesti da se mesečno za pomoć ovoj ustanovi obrati preko 400 ljudi.

Beograd se već duže suočava sa čoporima pasa lutalica. Beogradske vlasti obećavaju da će za dve nedelje u Rakovici biti otvoren još jedan azil.

Stanarima mnogih naselja u Beogradu lavežom pasa počinje i završava se svaki dan.

Sve je više i onih koji su bili žrtve napada pasa lutalica.

U Institutu za infektivne i tropske bolesti svakodnevno pomažu povređenima.

"U Institutu za infektivne i tropske bolesti, koji radi 24 sata svakoga dana, dnevno se javi 10 do 20 slučajeva ujeda što pasa, što drugih životinja. Najčešće su to lutalice, a ponekad i od poznatih vlasnika. Javljaju se kako odrasli, tako i deca”, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Miomir Pelemiš. “Češće nam dolaze deca sa težim povredama. U nekoliko slučajeva bilo je ozbiljnih povreda gde su bili hirurški zbrinuti, a mi smo im pružili odgovarajuću zaštitu protiv besnila", navodi on.

U nemilosti pasa lutalica nedavno se našla i poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan. Ekipe šintera koji se sada zovu “Zoohigijena” svakodnevno su na terenu, a u Veterinarskoj stanici Beograd kažu da, osim svakodnevnih obilazaka grada, ekipe na teren izlaze i na poziv građana.

"Dnevno ima između 30 i 50 intervencija u celom Beogradu. Naravno da postoje redovni izlasci i to po kritičnim mestima pre svega, po obodima grada i šumama, gde nesavesni građani ostavljaju svoje životinje. Što se tiče broja uhvaćenih pasa, mesečno je to između 350 i 400 životinja", kaže portparol Veterinarske stanice Beograd Miloš Marković.

Od 2006. godine na snazi je strategija grada Beograda za rešenje problema i izgradnju novog azila.

Savetnik gradonačelnika za oblast veterine Vladimir Terzin kaže da se otvaranje prvog takvog azila koji može da primi 450 životinja očekuje za dve nedelje u Rakovici.

On tvrdi da je uzrok problema neodgovornost vlasnika pasa.

"Nastavićemo da sprovodimo strategiju, a pre svega ćemo raditi na odgovornom vlasništvu, za koje smatramo da je glavni izvor zašto ovaj grad ima toliko napuštenih životinja. I naravno, pokušaćemo da promenimo gradsku odluku o držanju životinja”, navodi Terzin.

“To će se odnositi na to da nećete biti ograničeni koliko životinja ćete moći da imate, već ćete morati da ih držite u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Moraće da budu kastrirane, vakcinisane, čipovane", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: