Prihvaćene primedbe LDP-a

DS i G17 plus su prihvatili amandman LDP-a na Zakon o javnom informisanju, čime je obezbeđena većina za usvajanje tog akta u Skupštini Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 29.08.2009.

11:37

Default images

Kako je saopštila Liberalno-demokratska partija, ta stranka dobila je podršku predlagača izmena i dopuna Zakona o informisanju za sve primedbe i zahteve usaglašene sa NUNS-om i Misijom OEBS-a. Udruženje novinara Srbije (UNS), međutim, smatra da amandmani LDP-a ne mogu poboljšati predloženi zakon i da je najbolje da on ne bude usvojen.

Kako se navodi u saopštenju LDP-a, izmene Zakona o informisanju biće usvojene uz prihvatanje amandmana kojima se ukida obavezan depozit za osnivanje medija, ukida zabrana rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana i kao metod rešavanja problema prihvata stečajno zakonodavstvo, uvodi obavezno pravljenje razlike u kaznenoj politici kroz drugačiji tretman odgovornosti za nenamernu grešku i kontinuiranog kršenja slobode informisanja.

“Za LDP je najvažnije da je postignuta saglasnost da se u zemlji zadrži i ojača evropska politika i da će se ta stabilnost zadržati sve do dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU. Tek nakon toga moguće je i opravdano, kroz interese građana, da se raspišu izbori. Sve do tog trenutka LDP će nastaviti da podržava svaki evropskipotez Vlade Srbije”, kaže funkcioner LDP-a Ivan Andrić.

Tako je, čini se, bar u ovom trenutku, pitanje hoće li biti održana vladajuća koalicija dobilo odgovor.

Dok taj odgovor još nije bio poznat, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je za “Politiku” da izbori ne bi rešili problem i poručio da ne traži novog koalicionog partnera, odnosno zamenu za Mlađana Dinkića. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

I docent na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović smatra da novi izbori ne bi odgovarali nijednoj partiji, a pogotovo građanima Srbije u vreme ekonomske krize.

“Ishod glasanja o zakonu zavisi pre svega od zatezanja konopca između G17 i LDP-a sa jedne strane, a sa druge strane kako će vladajuće partije i opozicione režirati predstavu u Skupštini u ponedeljak”, smatra Orlović.

“U slučaju da se Zakon ne usvoji, G17 plus mislim da će, pre nego što će rušiti Vladu, pribeći da manifestuje svoje nezadovoljstvo na drugi način, recimo time što neće podržati neki drugi zakon ili slično”, očekuje on.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ponovila je da će stav SPS-a ostati isti, odnosno da će ova partija biti uzdržana. I Jedinstvena Srbija ostaje uzdržana, kao i ostale opozicione partije u parlamentu.

UNS: Dezinformacije u javnosti

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da se iz vladajućih, ali i pojedinih opozicionih krugova, samo dva dana uoči glasanja o izmenama Zakona o javnom informisanju, u javnost plasiraju dezinformacije o tekstu zakona.

U saopštenju UNS-a navodi se da je pomoćnica ministra za kulturu Nataša Vučković-Lesendrić izjavila da zakonska odredba o obaveznom gašenju medija koji su duže od 90 dana u blokadi ima za cilj da "direktno u bolji položaj dovede zaposlene" i da novinari nisu uspeli da se "kroz svoja udruženja organizuju i zaštite".

UNS je ponovo upozorio na pogubne posledice predloženih izmena Zakona o javnom informisanju, koje je, kako se navodi, "Ministarstvo kulture pisalo u tajnosti i po hitnom postupku".

"Našem protestu se u međuvremenu pridružila gotovo celokupna stručna javnost u Srbiji, kao i Međunarodna federacija novinara, te organizacije poput OEBS-a i Saveta Evrope", navodi UNS i dodaje da je Ministarstvo kulture ostalo gluvo na sve ove apele.

"Optuživati u takvim okolnostima medijska udruženja da se nisu izborila da zaštite prava novinara je čist cinizam vlasti. Kada je Milošević gasio medije, barem se nije javno rugao medijskim poslenicima što ga u tome nisu sprečili. Upravo zakon koji je Ministarstvo kulture predložilo priprema pravni teren za brzo gašenje medija, što će bez hleba ostaviti mnoge naše kolege", istakao je UNS.

To udruženje je navelo i da je poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić izjavio je da bi sporni zakon postao "prihvatljiv medijskim udruženjima" ako bi bila usvojena dva amandmana koje LDP podržava, što je potpuna "neistina".

UNS je još jednom pozvao najveću i najuticajniju stranku vladajućeg bloka i njenog predsednika da čuvaju petooktobarske tekovine i osvojene slobode izražavanja u Srbiji.

"Demokratska stranka morala bi da iskoristi svoj uticaj u državi da spreči donošenje ovog rđavog i antievropskog zakona", piše u saopštenju UNS-a.

OEBS: Skepsa prema nekim odredbama

Predlog Zakona o javnom informisanju ima dobrih strana, ali ima i odredbi prema kojima smo skeptični, rekao je u intervjuu Fonetu šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Hans Ola Urstad i dodao da se nada da glasanje u Skupštini neće podeliti Vladu, dovesti do njene rekonstrukcije ili čak izbora.

Urstad je, govoreći o izmenama Zakona o informisanju, podsetio da je Misija OEBS bila uključena u proces i da se saopštenjem jasno odredila prema predloženim izmenama.

Bili smo veoma jasni oko nekih pitanja, podržavamo odredbe koje se bave većom odgovornošću vlasnika medija, distributera i urednika i po tome smatram da je ovo dobar Predlog Zakona o informisanju, rekao je Urstad.

On je ukazao da se primedbe Misije tiču izmena koje su usledile u veoma kratkom roku i o kojima nije bilo prilike za podrobniju javnu raspravu.

Voleli bismo, istakao je Urstad, da je bilo više vremena za debatu i javnu raspravu, ali videćemo šta će biti na glasanju 31. avgusta.

Urstad nije želeo da spekuliše da li će zakon biti usvojen, ali se nada da glasanje o njemu neće podeliti Vladu Srbije i dovesti do njene rekonstrukcije ili čak izbora

Prema njegovim rečima, "ovo je pitanje o kojem se veoma vatreno debatovalo, jer je važno za medije i medijska udruženja sa kojima imamo veoma dobru saradnju".

"Postoje brojna pitanja i ne bih ulazio u spekulacije kako će to biti rešeno. Samo se nadam, kakve god imamo poteškoće, da one mogu biti rešene", naceo je Urstad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: