Oslobođen iz Gvantanama

Američka administracija oslobodila je iz zatvora Gvantanamo jednog od najmlađih zatvorenika, Mohameda Džavada, i poslala ga u njegovu domovinu Avganistan.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

12:07

Default images

Džavad je bio optužen za bombaški napad u Kabulu 2002. godine u kojem su povređena dva američka vojnika i njihov prevodilac. Posle višegodišnje zatvorske kazne koju je izdržavao u Gvantanamu na Kubi, dvadesetogodišnji Mohamed Džavad vratio se u Avganistan.

Kaže da mu je porodica najviše nedostajala, a nada se da će uskoro krenuti i u školu. Dobrodošlicu mu je poželeo i predsednik Avganistana Hamid Karzaji

“Veoma sam srećan. Koliko sam vremena proveo u zatvoru, ne mogu čak ni u svoju odeću da stanem. Hvala Bogu, ponovo sam sa svojom porodicom”, priča Mohamed Džavad.

“Sreo sam se sa Džavadom. Mnogo se promenio, ali bih rekao da je sve u redu. U Gvantanamu je imao mnogo nevolja, ali smo veoma srećni što je sa nama”, kaže njegov otac Gulek Džavad.

Advokati Mohameda Džavada su tvrdili da je u vreme hapšenja imao samo 12 godina, dok je Pentagon to osporavao, navodeći da je skener kostiju pokazao da je on, početkom 2003. godine, kada je poslat u Gvantanamo, imao 18 godina.

“Danas je kraj sedam godina dugog puta za ovog čoveka. On je oslobođen. Protekla 24 sata bila su najznačajnija u mom životu, video sam se lično sa Džavadom i bili smo na sastanku u Tužilaštvu”, navodi njegov advokat Erik Montavlo.

Ovo je poslednji slučaj oslobađanja iz Gvantanama, zatvora koji bi, kako je obećao američki predsednik Barak Obama, trebalo da se zatvori do sredine januara 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: