"Progresivno oporezivanje zarada"

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da se zalaže za progresivno oporezivanje zarada, uz najviše dve poreske stope i postojanje neoporezivog iznosa.

Izvor: Beta, Politika

Četvrtak, 20.08.2009.

00:35

Default images

"Po pravilu, moj predlog se tumači kao povećanje opterećenja, a zaboravlja se da ovaj predlog podrazumeva smanjenje opterećenja za oko 65 odsto zaposlenih. Možda možemo diskutovati šta je to pravda i pravičnost kad je oporezivanje u pitanju", rekla je Dragutinovićeva u intervjuu za "Politiku".

"Za mene, pravično je da se plaća srazmerno ekonomskoj snazi i zato sam za progresivno oporezivanje zarada, ali uz najviše dve poreske stope i postojanje neoporezivog iznosa", kazala je ona.

Dragutinovićeva je rekla da to što se zalaže "za pravičniju raspodelu poreskog tereta" ne znači da je protiv smanjenja javne potrošnje.

"Između opcije da javne prihode povećam na nivo javnih rashoda ili učinim obrnuto, javne rashode smanjim na nivo javnih prihoda, moj izbor je uvek druga opcija. Ako mislimo da privreda brže raste, potrošnja se mora smanjiti za oko tri odsto BDP-a. Takođe, najbolje je da teret krize podnese država sama, odnosno oni koji se finansiraju iz javnih prihoda", navela je ona.

Na pitanje kakva će biti sadržina pregovora Vlade Srbije i predstavnika MMF-a, Dragutinovićeva je rekla da će oni imati "kratkoročnu i dugoročnu komponentu".

"Kad je u pitanju kratak rok, do kraja 2009, mislim da ćemo se brzo usaglasiti o veličini deficita i načinu njegovog finansiranja", kazala je ona i dodala da je deficit manji od prosečnog u evrozoni, gde je 5,9 odsto.

"Pregovori će zavisiti od procene brzine oporavka svetske i naše privrede. U zavisnosti od brzine oporavka, odrediće se i brzina kojom treba da se odvija prilagođavanje. Različito fiskalno prilagođavanje je potrebno u uslovima relativno tromog ili relativno brzog oporavka", kazala je ministarka finansija.

Ona je rekla da se u pregovorima sa MMF-om prvo treba dogovoriti o veličini prilagođavanja.

"A kad se o tome dogovorimo, ostalo je kombinacija različitih poteza. Srećom ima ih mnogo koji će dovesti do dogovorenog prilagođavanja. A čim postoji mnogo opcija, neophodno je usaglašavanje i unutar vlade, kao i između vlade i MMF-a. Imam utisak da se kod nas na različita mišljenja gleda kao na sukobe, nešto nezdravo. Mislim upravo obrnuto", navela je Dragutinovićeva.

"Prvo, u koalicionoj vladi, normalno je da postoje različita gledišta. A i kad bismo to apstrahovali, normalno je da postoji neka vrsta takmičenja. Dokle god je to fer-plej, ja sam za takmičenje, jer konkurencija dovodi do najboljeg rešenja", rekla je ministarka finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: