KPS: Uhapšen osumnjičeni za zločine

Portparol KPS-a Arber Beka izjavio da je policija sinoć uhapsila u Prizrenu G. Vučkovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Izvor: FoNet

Sreda, 12.08.2009.

03:50

Default images

Beka je precizirao da je Vučković (1973) uhapšen posle prijave da je pretio jednom meštaninu i da je posle hapšenja obavešteno Tužilaštvo Euleksa i Specijalno tužilaštvo u Prištini i Prizrenu. Srpski izvori naveli su agenciji Beta ime uhapšenog Vučkovića - Goran.

Vučkoviću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati. Beka nije mogao da kaže za koji ratni zločin se sumnjiči Vučković.

"Policija je najpre dobila prijavu da je osoba stara 32 godine izvršila krivično delo pretnje, da bi ga kasnije neki svedoci prepoznali kao izvršioca ratnog zločina na Kosovu", kazao je Beka.

Vučković je uhapšen juče oko 18 časova, a policija nije dala nikakve podatke o identitetu uhapšenog.

Beka je izjavio da je akcija hapšenja koordinisana sa Okružnim javnim tužilaštvom u Prištini, Tužilaštvom za ratne zločine na Kosovu i nadležnim tužiocem Euleksa.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović za B92 kaže da je zabrinut zbog ovog hapšenja.

“Nismo u mogućnosti da šaljemo našu vojsku i policiju da to rešava, ali ćemo u svakom slučaju insistirati kod Euleksa i svih onih koji su odgovorni za kontrolu i nadzor pravosuđa i policije da svoj posao obave kako valja”, kaže Ivanović.

“I njihov kredibilitet i njihova misija i uspešnost njihove misije se ogleda u tome hoće li uspeti da reše ovaj zločin ili ne. Ako to uspeju imaće i poverenje srpskog naroda, ako to ne uspeju nastavljamo i dalje da ne verujemo onima koji predstavljaju međunarodnu zajednicu za velikim ambicijama ovde”, ocenio je on.

"Goran nije nosio uniformu"

Dušan Vučković, brat uhapšenog, koji tvrdi da Goran nikada nije nosio uniformu tokom rata na Kosovu.

Dušan Vučković smatra da su hapšenje inscenirale komšije u Gonjem Selu, gde je Goran sa porodicom pre par dana došao u posetu roditeljima.

U izjavi KIM radiju Dušan Vučković je rekao da je oko 18 časova, par sati nakon prepirke sa komšijama, u kuću Vučkovića upalo nekoliko desetina KPS policajaca koji su Gorana odveli, uz obrazloženje da ga vode na informativni razgovor i da će za sat vremena biti vraćen kući.

"Niko ga nije vratio. Zvao sam policiju u Ljubiždi i Sredckoj, koji su najpre obećali da će ga vratiti do ponoći a najkasnije do 5 sati ujutru. To se međutim nije desilo", rekao je brat uhapšenog Dušan Vučković.

Ivanović: Hapšenje izaziva ogorčenje

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u Goraždevcu da hapšenje Srbina u Prizrenu, zbog sumnje da je počinio ratni zločin, zabrinjava i izaziva ogorčenje.

Kako je moguće da se hapse Srbi pod nekakvim optužbama za ratni zločin, a da niko do sada nije uhapšen ni za jedan zločin nad Srbima, upitao je Ivanović.

"Još niko nije uhapšen za ubistvo dvoje dece u Goraždevcu i ostale zločine počinjene nad Srbima od 1998. godine do sada i za vreme kada su na Kosovo i Metohiju došli KFOR i UNMIK", rekao je Ivanović.

S druge strane, kako je naglasio Ivanović, Euleks bi trebalo da odgovori na pitanje kako se tako brzo nalaze dokazi za hapšenje Srba, a nema nijednog dokaza za hapšenje počinilaca dosadašnjih zločina nad Srbima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: