Stručnjak za islam u poseti Srbiji

Islamska zajednica u SAD je posle 11. septembra imala mnoge probleme, ali je njen položaj generalno sve bolji, kaže stručnjak za pitanja islama Ahmed Junis.

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2009.

09:24

Default images

Junis boravi u poseti Srbiji tokom koje će na više tribina govoriti o položaju muslimanske zajednice u Americi, ali i na Balkanu. Muslimanska zajednica na Balkanu susreće se sa mnogim izazovima, ali američki ekspert za pitanje islama Ahmed Junis smatra da vlade, među kojima je i srpska, pokušavaju da dodatno integrišu muslimane u javni život.

“U trenutku kada sve balkanske zemlje pokušavaju da uspostave svoj novi identitet u postjugoslovenskoj eri, postoje velike komplikacije za integraciju muslimanske zajednice u balkanskim zemljama. Ipak ne mislim da je glavni problem islam ili njihov muslimanski identitet, već pripadnost naciji i sukobi između država”, rekao je Junis.

Ahmed Junis je član Galupovog centra za muslimanske studije i posebno se bavio položajem islamske zajednice u Americi posle terorističkih napada 11. septembra. Iako kaže da su se američki muslimani susreli sa mnogim izazovima, Junis tvrdi da je posle 2001. godine stvorena nova prilika za muslimansku zajednicu i da su primetne mnoge pozitivne tendencije.

“Nakon 11. septembra, izabrana su prva dva kongresmena muslimanske veroispovesti, nakon 11. septembra američki muslimani su postavljeni na više pozicije u Beloj kući, nakon 11. septembra američki muslimani dali su veći doprinos globalnoj raspravi o islamu. U većini su to pozitivna iskustva”, kazao je Junis.

Tokom posete Srbiji, Junis će o pitanjima islama govoriti i na tribinama u Novom Pazaru, Tutinu, Nišu i Bujanovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: