Gej brakovi u Albaniji?

Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

20:02

Default images

Beriša je zakon o legalizaciji gej brakova najavio u saopštenju objavljenom na internet stranici albanske vlade. Premijer, čija je Demokratska stranka ima većinu u parlamentu, priznaje da bi takav predlog "mogao da izazove polemike i negativne rekacije" ali naglašava da je "diskriminacija neprihvatljiva".

Beriša, kako prenosi Bi-Bi-Si, navodi da u Albaniji postoji "određen stepen netrpeljivosti prema manjinama" i poziva sunarodnike da poštuju standarde koji postoje u drugim evropskim zemljama.

Ukoliko zakon o homoseksualnim brakovima bude usvojen, Albanija će postati prva većinski muslimanska zemlja u kojoj je donet takav zakon.

Agencija Rojters navodi da je Beriša ovim saopštenjem iznenadio ne samo konzervativno albansko društvo, nego i nevladine organizacije koje su napisale predlog zakona protiv diskriminacije nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica uključujući i homoseksualce.

Predstavnici islamske i katoličke verske zajednice odmah su najavili da će se odlučno suprotstaviti donošenju takvog zakona.

Nakon pada komunizma u Albaniji je 1995. godine ukinut zakon iz vremena Envera Hodže po kojem je homoseksualnost bila kažnjavana zatvorskim kaznama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: