Radna grupa za ublažavanje krize

Vlada se trenutno suočava sa oko 30 štrajkova i formirala je radnu grupu koja za mesec dana treba da pripremi mere za ublažavanje posledica krize.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

00:31

Default images

I Unija poslodavaca i Samostalni sindikat pozdravlju formiranje radne grupe koja, kako kažu, treba pre svega da ugasi požar. Tradicionalno najavljivana "vruća sindikalna jesen" ove godine nastupila je već u julu. Skoro da nema dana da nezadovoljni radnici ne blokiraju puteve ili pruge, da su umesto na radnom mestu ispred firmi, ispred zgrade lokalne vlasti ili Vlade.

Radna grupa koja je formirana ima mesec dana da pripremi mere. Na njenom čelu je ministar za rad Rasim Ljajić.

“Činjenica je da u ovom trenutku imamo oko 30 štrajkova u Srbiji, aktuelnih ili onih koji su najavljeni. Vlada mora da ima proaktivnu politiku u pogledu sprečavanja štrajkova i radikalizacije protesta. Treba da zaštitimo prava radnikaa,.ali i da pomognemo preduzećima koja imaju realne potencijale za nastavak poslovanja nakon krize”, objašnjava Ljajić.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović se boji da je radna grupa formirana kasno, ali naglašava da je za bilo kakav uspeh presudno kakve će biti njene ingerencije.

“Pravi efekat takve radne grupe bio bi možda u martu ili aprilu i onda je možda moglo da bude ozbiljnih efekata. Sada je to već dosta teško”, navodi Orbović.

Poplava nezadovoljstva radnika bila je očekivana jer je 24 odsto privatizacije u Srbiji bilo neuspešno, smatra predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

On navodi da Unija poslodavaca ne podržava poslodavce koji ne ispunjavaju obaveze, bilo prema radnicima, bilo prema državi.
A kako je država ta koja je prodavala preduzeća čiji se radnici sada bune, država je i ta koja treba da nađe načina kako da se izvadi kestenje iz vatre.

“Pošto je država prodala ta preduzeća, ona je i najodgovornija. Mora da napravi tim koji će to da sprečava. U Rumuniji, kada su se prodavala preduzeća, postojala je komisija koja je određivala koji poslodavac može da kupi preduzeće. Mi smo se 2000. godine ponudili vladi da dajemo bonitet poslodavaca koji kupuju preduzeća i oni su nas odbili”, navodi Avramović.

Jedna od mera biće i usvajanje zakona koji će omogućiti povezivanja staža radnicima kojima doprinosi nisu uplaćivani.

Namera je da se sredstva za te mere dobiju od novca ušteđenog smanjenjem ili zamrzavanjem plata u državnoj administraciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: