SZO: Opasnost od mutiranja virusa

SZO upozorava da bi virus novog gripa mogao da mutira i postane opasniji tokom predstojeće zime.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.07.2009.

14:19

Default images

Pandemija gripa izazvanog virusom H1N1, prema podacima Svetske zdravstve organizacije, zahvatila je 160 zemalja sveta i ubila oko 800 ljudi.

Portparol SZO Gregori Hartl napominje da zasad nisu uočene nikakve promene "u ponašanju virusa", ali da je očigledna njegova brza geografska ekspanzija, prenosi Rojters.

Objašnjenje za to i za činjenicu da se virus H1N1 širi i po toplom, letnjem vremenu, što nije uobičajeno za viruse sezonskog gripa, stručnjaci nalaze u činjenici da niko ne raspolaže prirodnim imunitetom protiv tog virusa.

Kao i ostali virusi gripa, i ovaj bi mogao da počne još više da se širi, pa i da mutira tokom zime, na šta bi svet trebalo da bude spreman, ističe Hartl.

On naglašava da još nema odgovora na pitanje da li će za prevenciju novog gripa biti potrebna jedna ili dve doze vakcine, budući da su njena klinička ispitivanja tek otpočela.

Uočava se da virus H1N1 sve više napada i starije osobe, kao i da su trudnice i gojazne osobe pod većim rizikom od tog oboljenja. Ipak i dalje su najviše ugrožena deca školskog uzrasta. Većina obolelih još ima samo blage simptome, pa se mnogi i ne obrate lekaru za pomoć, naglašavaju stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: