Počinje preregistracija stranaka

Od danas počinje preregistracija stranaka kojih u Srbiji ima više od 600. One će imati rok od šest meseci da dokažu svoju vitalnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2009.

00:47

Default images

Prema novom Zakonu o političkim strankama, svako ko želi da njegova stranka i dalje postoji moraće da priloži 10.000 overenih potpisa što je i uobičajeni limit za učešće na izborima, a registracija će biti besplatna. Vlada tvrdi da ovim želi da uozbilji političku scenu. Manje stranke ipak veruju da će ispuniti pooštrene uslove za registraciju.

Cenzus od 10 hiljada potpisa ne važi za partije nacionalnih manjina i njima će za to biti potrebna podrška hiljadu birača.

U Saveznom registru udruženja postoji više od 600 partija među kojima su, na primer, i Partija demokratsko proleće ili Demokratska pedagoška stranka Jugoslavije.

U ministarstvu za državnu upravu kažu da se preregistracijom sa oštrim kriterijumom želi uozbiljiti politička secna Srbije.

"Država ne može da briše stranke već samo njihov osnivač, zbog čega je i donet novi Zakon koji predviđa ponovnu registraciju svih partija", kaže državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković.

Ukoliko preregistrovane stranke ne uđu u republički i pokrajinski parlament u naredna dva izborna ciklusa, u roku od osam godina, ponovo će morati da prođu istu proceduru.

U Ministarstvu očekuju ukrupnjavanje političke scene i procenjuju da će posle preregistracije u Srbiji ostati manje od sto stranaka.

Stručnjak za pitanja stranaka, Marko Blagojević iz CESID-a, smatra da će Srbija primenom novog Zakona dobiti transparentnost u radu političkih stranaka.

Stranke veruju da će ispuniti uslove

Uprkos navedenim izmenama, manje parlamentarne partije uverene su da će uspeti da ispune zadate uslove.

“Imamo 30 hiljada članova i za nas je cenzus od 10 hiljada mali. Nemamo namera da se stapamo jer smo u najvećoj ekspanziji za ovih 12 godina”, kaže lider Demohrišćanske stranke Srbije, Vladan Batić.

“Mi smo potpuno spremni što se toga tiče. Nemamo nikakvih problema oko toga s obzirom da imamo veliki broj članstva”, navodi Đuro Perić iz PUPS-a.

“Mi smo čak i predlagali da treba 50 hiljada potpisa da se prikupi da bi se registrovala neka stranka u Srbiji. Deset hiljada za nas nije ništa”, tvrdi lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma.

Ni Marjan Rističević ne sumnja da će ponovo doći traktorom u skupštinu kako bi predao izbornu listu svoje Narodne seljačke stranke. Kako bi zadržala svoj identitet, i ova stranka će pokušati da samostalno sakupi potpise za registraciju.

Samo Socijaldemokratska unija priznaje da će imati problem da prikupi neohodne potpise.

SDU upozorava da se time onemogućava osnivanja novih partija i najavljuje žalbu Ustavnom sudu.

“U Ustavu piše sloboda političkog delovanja. Šta znači sloboda političkog delovanja? Sada je 10 hiljada, moglo je da bude i 100 hiljada, moglo je da bude i milion. To je dobra volja ministara. Oni žele izbore pre izbora, Da onemoguće ljude da se pojave uopšte na izborima”, smatra predsednik SDU-a Žarko Korać.

“Zakon o udruženjima omogućava da se puno lakše formira udruženje građana. Oni mogu da idu na izbore kao lokalne grupe građana, kao udruženja, i na taj način oni mogu da učetvuju u političkom životu Republike Srbije”, kaže on.

A demokratska stranka već je počela da prikuplja potpise za preregistraciju. Akciju prikupljanja potpisa organizovao je odbor DS-a u Nišu.

Prema nekim procenama, stroži uslovi za postojanje stranaka mogli bi da dovedu do ukrupnjavanja na političkoj sceni.

Ovih dana se nezvanično govori o jednom takvom ujedinjenju, kome bi moglo da pristupi nekoliko postojećih stranaka socijaldemokratskog usmerenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: