Ministar: Moguće zatvaranje škola

Ministar Tomica Milosavljević kaže da Radna grupa za borbu protiv novog gripa u planu ima i mogućnost zatvaranja škola zbog eventualnog širenja epidemije gripa.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 22.07.2009.

13:41

Default images

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je državama da razmotre i zatvaranje škola zbog širenja novog gripa. "Naravno da se pored mnogih drugih razmatra i takva mogućnost, ako se nastavi širenje gripa u zemlji. Naša radna grupa ima u svom planu različite scenarije i tu nema ništa novo", rekao je ministar zdravlja u Nišu.

Kako je kazao, u Srbiji ima više od stotinu obolelih od gripa, ali je tok bolesti relativno blag.

"Predvideli smo da će veliki masovni događaji, bez obzira što je leto i što nije sezona gripa, biti epidemiološki rizični i to se dogodilo, dogodilo se sa Egzitom", rekao je ministar zdravlja.

On je naveo da se ništa nepredviđeno i neobično ne događa i da je zdravstveni sistem reagovao na odgovarajući način, pre svega, kako je kazao, vođen Radnom grupom i Koordinacionim telom Vlade Srbije.

"Vlada je pokazala da ima svest o tome da se na ovakave pretnje može da odgovori samo multisektorski", rekao je Milosavljević.

On je kazao da je nabavka novih lekova u toku, kao i razgovori s proizvođačima vakcine za grip H1N1.

"Posle prvih udara i iskustava, čitav zdravstveni sistem bez straha i panike i kompleksa je spreman da se sa potencijalnom epidemijom koju ćemo kao talas sigurno imati na jesen i u zimskoj sezoni, nosi na odgovarajući način", rekao je Milosavljević.

On je kazao da nije tačna vest da Srbija može da računa na samo milion doza vakcina protiv gripa H1N1.

"Ne može niko na svetu da računa ni na jednu dozu jer vakcine nema, a kada bude gotova, morate da imate kliničke studije pre nego što je date. Ovaj grip, pre svega, pogađa decu i mlade, a ne možete da date deci vakcinu koja nije dovoljno proverena, jer kada se daje prvi put, postoji velika epidemiološka dilema", rekao je ministar zdravlja.

Dakić: Broj vakcina zavisi od SZO

Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju dr Ranko Dakić izjavio je da je država pokazala interes za tri miliona vakcina, a koliko će ih biti i kada će one biti spremne zavisi samo od Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Država čini sve da obezbedi potrebne količine vakcine, ali to ne zavisi ni od Instituta Torlak, ni od Ministarstva zdravlja, niti od Vlade Srbije, već isključivo od odluke SZO", rekao je Dakić Tanjugu i dodao da mediji ne bi trebalo da licitiraju koliko će biti vakcina protiv nove vrste gripa.

On je rekao da mediji moraju da vode računa na koji način obaveštavaju građane o svim pojedinostima vezanim za pojavu meksičkog gripa da se ne bi nepotrebno dizala panika koja puni čekaonice zdravstvenih ustanova.

Povoljnu okolnost predstavlja činjenica da virus meksičkog gripa više nema smrtne posledice kakve su bile u Meksiku, gde je došlo do najgoreg, zato što zdravstveni sistem nije reagovao pravovremeno, istakao je Dakić.

Član ekspertskog tima dr Branislav Tiodorović je rekao da lekovi "tamiflu" i "relenca" uništavaju virus, ali je upozorio da nije dobro masovno upotrebljavati lekove u preventivne svrhe, jer će se u tom slučaju razviti otpornost.

"Ti lekovi će se upotrebljavati isključivo za lečenje onih kod kojih je postavljena dijagnoza, klinička, a kasnije i laboratorijska i kod onih koji su bili u kontaktu sa obolelima", objašnjava Tiodorović.

Pomoćnik direktora Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr Branko Milošević je Tanjugu rekao da u toj ustanovi u ovom trenutku borave dva bolesnika, pri čemu je kod jednog potvrđen lak oblik gripa, dok se za drugog čeka nalaz brisa.

Prema Miloševićevim rečima, od sredine juna do danas u Institutu je bilo osam potvrđenih bolesnika, od kojih su tri imala lakše komplikacije upale pluća, a ostali su bili laki slučajvi.

"Smatram da nema mesta panici, ali je potrebna obazrivost i sprovođenje mera predostrožnosti", kazao je Milošević i apelovao na građane da se prevashodno obraćaju svom izabranom lekaru u domu zdravlja ukoliko sumnjaju da imaju simptome novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: