Kriza zbližava Skoplje i Beograd

Premijeri Srbije i Makedonije potpisali su u Beogradu Sporazum o privrednoj saradnji. Predsednici privrednih komora dve zemlje očekuju jačanje saradnje.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

08:33

Default images

Ekonomska kriza mogla bi ponovo da zbiliži Srbiju sa Makedonijom, ali i drugim zemljama regiona. Neslaganja dve zemlje oko Kosova, statusa pravoslavne crkve i granica pala su u senku zbog ekonomske krize, da bi u prvi plan izbila privredna saradnja, koja poslednjih šest meseci beleži pad.

Privredno-političke delegacije Srbije i Makedonije danas razmatraju kako ta saradnja može da se poboljša i kako bismo jedni drugima mogli da pomognemo u traganju za izlazom iz krize.

Makedonci nama svoje vino, a mi Makedoncima pšenicu. To su samo neki od proizvoda koji su doprineli da ukupna robna razmena dve zemlje u prošloj godini dostigne skoro 867 miliona dolara. Ta razmena u poslednjih nekoliko meseci beleži pad, a kako tvrde predsednici privrednih komora Srbije i Makedonije, to nema nikakve veze sa zahlađenjem političkih odnosa posle makedonskog priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Ali ono što zabrinjava jeste da je u poslednjih šest meseci pad izvoza iz Srbije 27 posto, a pad uvoza iz Makedonije 48 odsto. Zbog pada obima ekonomije, pada tražnje, pada kredita, poskupljenja kredita, jednostavno pada kompletne privredne aktivnosti koja je u zemljama regiona, znači i u Srbiji, i u Makedoniji, naravno u celom svetu uzrokovana krizom. Apsolutno ne zbog politike”, kaže predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin.

“Imamo IPA fondove koji treba da u međugraničnoj saradnji da koristimo, imamo Koridor 10 koji je veoma važan za obe zemlje, tako da mi smo regionalni, a i mentalitetno veoma slični, tako da što bliže radimo, to je bolje za naše dve zemlje” , smatra predsednik Privredne komore Makedonije, Zlatko Kalenikov. Upravo je Koridor 10 bio jedna od ključnih tema razgovora i političkih predstavnika dve zemlja, premijera Mirka Cvetkovića i Nikole Gruevskog.

Dok je makedonski premijer uveren da će taj put kroz njegovu zemlju biti završen do 2010, premijer Cvetković nije dao tako čvrsto obećanje.

“Naravno da delim optimizam zato što je Vlada vrlo čvrsto preuzela Koridor 10 kao svoj prioritet i na kome najviše radi. Ja ne mogu da kažem sa potpunom sigurnošću da će do kraja mandata Vlade ceo Koridor biti završen, ali mogu da kažem da će biti ili završen ili pri kraju”, očekuje Cvetković.

Osim puteva i vina, postoji još prostora za saradnju, kao što su tekstilna, farmaceutska industrija, energetika.

“Isto tako, radi se o pojačavanju dalekovoda između Niša i Skoplja jer to je interes obe države”, kaže Gruevski.

Želju da se saradnja poboljša premijeri su stavili i na papir, odnosno u Sporzum o ekonomskoj saradnji.

A koliko su važni dobrosusedski odnosi govori podatak da Srbija samo u razmeni sa Irakom i zemljama regiona BiH, Crnom Gorom i Makedonijom beleži spoljnotrgovinski suficit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: