Najduže pomračenje Sunca u XXI veku

Stotine miliona stanovnika velikog dela Azije imale su priliku da posmatraju najduže pomračenje Sunca u ovom veku.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

07:48

Default images

Potpuno pomračenje počelo je rano jutros (01:58 po srednjoevropskom vremenu) na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije, Bangladeša, Nepala, Butana, Mjanmara i Kine, u najdužem trajanju od 6 minuta i 39 sekundi nad Pacifikom, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Tačno u 6 časova i 23 minuta po lokalnom vremenu, nakon svitanja, noć je ponovo pala na indijsku državu Gudžarat u zapadnom delu zemlje i potom se pojasom dugim 15.000 kilometara i širokim 250 kilometara širila sve do južnih japanskih ostrva Rjukju.

U jednoj slabo naseljenoj zoni na Pacifiku, Mesec je potpuno zaklonio Sunce čitavih šest minuta i 39 sekundi, što je svojevrstan rekord koji neće biti oboren sve do 2132. godine.

U Indiji mrak je trajao kraće, tri do četiri minuta, a u Šangaju u Kini, na primer, oko pet minuta.

Pomračenje Sunca snažno je podstaklo trgovinu i turizam i u Indiji i u Kini, gde postoje najbolji uslovi za posmatranje tog fenomena.

Uprava Parka skulpture u Šangaju, koji je najbolje mesto za posmatranje u gradu, saopštila je da je za 22. jul prodala 2.000 ulaznica sa specijalnim naočarima i majicama proizvedenim povodom tog događaja.

Na hiljade Japanaca, Amerikanaca, Evropljana i Kineza još pre nekoliko meseci rezervisalo je sobe u hotelima.

U Indiji, agencija "Koks end kings" iznajmila je boing 737-700 koji je pre zore poleteo iz Nju Delhija, iz koga su putnici posmatrali totalno pomračenje na visini od 12.500 metara i koji je leteo dalje prema istoku do države Bihar.

Sedenje na mestima u avionu koja su na strani izlazećeg sunca plaćalo se 1.200 evra.

U svetom indijskom gradu Kurukšetri, na severu zemlje, očekivan je dolazak oko 1,5 miliona hinduističkih hodočasnika da bi se tokom pomračenja kupali u vodama lokalne reke radi "oslobađanja duše".

I u Indiji i u Kini u pričama i mitovima pomračenje Sunca predstavlja se kao najava srećnih, ali i loših događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: