Bajden: SAD za Ukrajinu u NATO-u

Američki potpredsednik Džozef Bajden rekao je u Kijevu da SAD "čvrsto podržavaju" integraciju Ukrajine u NATO, i pored protivljenja Rusije toj ideji.

Izvor: Beta

Utorak, 21.07.2009.

17:39

Default images

Bajden je posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom, na zajedničkoj konferenciji za štampu, izjavio da je uveravao Juščenka da rusko-američko približavanje koje je pokrenula nova američka vlada neće biti "na štetu" Ukrajine.

"Što se tiče obnove odnosa sa Rusijom, uveravam vas.. .da to neće ići na štetu Ukrajine. Naprotiv, mislim da će to biti dobro za Ukrajinu", rekao je Bajden pred novinarima.

"Ako se opredelite za evroatlantsku integraciju... mi ćemo vas u tome čvrsto podržati", rekao je on.

Bajden je rekao da ponavlja da SAD ne priznaju nikakve sfere uticaja, "niti ičije pravo da vam diktira kojoj alijansi treba da pripadate ili koje odnose da imate", rekao je Bajden u aluziji na Rusiju, navodi agencija Frans pres.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko ponovio je da je NATO najbolji način da se garantuje bezbednost Ukrajini.

"Jedno od glavnih pitanja je nacionalna bezbednost. Živimo u teškom svetu. Teritorijalni integritet, suverenitet i slobode zavise od naših odnosa sa susedima", rekao je Juščenko posle sastanka s Bajdenom.

Bajdenova poseta Ukrajini i kasnije Gruziji, dvema prozapadnim bivšim sovjetskim republikama, događa se dve nedelje posle posete američkog predsednika Baraka Obame Rusiji u nastojanju da unapredi bilateralne odnose koji su se mnogo pogoršali za vreme njegovog prethodnika Džordža Buša.

U Moskvi je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da Rusija neće "monopolisati" kontakte sa bivšim zemljama Sovjetskog Saveza, ali da će "pažljivo" pratiti posetu američkog potpredsednika Bajdena Ukrajini i Gruziji.

"Mi ćemo pažljivo pratiti šta se dešava, tim pre što se radi o zemljama sa kojima se graničimo", rekao je Andrej Nesterenko.

On je rekao da Rusija neće uzurpirati bilo čija prava i da je suverena volja svake zemlje da bira svoje partnere u međunarodnoj saradnji ali da je važno da se to radi na "trasparentan način bez duple igre i da se ne čini na štetu tuđih interesa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: