Prva žrtva novog gripa u Egiptu

Egipćanka koja se nedavno vratila sa hodočašća u Meki, preminula je od novog virusa gripa A (H1N1), što je prva zabeležena žrtva tog virusa u Egiptu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 20.07.2009.

00:55

Default images

Ministarstvo zdravlja u Egiptu saopštilo je da je Sama el Sejed Salim (28) preminula tri dana po povratku sa hodočašća u Saudijskoj Arabiji.

Dodaje se da je ona takođe imala određene srčane teškoće i probleme sa krvnim pritiskom, što je moglo dodatno da utiče na njeno zdravstveno stanje.

Šiitski verski vođa u Libanu Mohamed Husein Fadlalah ranije je poručio svim muslimanskim vernicima, koji su zabrinuti da bi mogli tokom hodočašća da dobiju takozvani svinjski grip, da ove godine mogu da ostanu kod kuće.

Broj ljudi zaraženih meksičkim gripom u arapskim zemljama je u porastu, a najviše obolelih ima u Saudijskoj Arabiji.

Zaraženi ne mogu u avion

Putnici za koje se sumnja da imaju novi grip biće sprečeni da se registruju (čekiraju) i ukrcaju u avione vodećih britanskih avio-prevoznika "Britiš ervejz" i "Virdžin Atlantik" i od njih će biti zahtevano da pokažu lekarsku potvrdu da nisu oboleli od gripa A (H1N1) i da su podobni za let.

Te dve avio-kompanije su dale specijalne instrukcije svom osoblju na čekiranju i posadi u vezi s tim virusom koji se i dalje širi, objavio je britanski list "Tajms".

Ova neprijatna vest je došla upravo pred najprometniji period na aerodromima, kada se na hiljade porodica sprema za odmor.

Lekari u toj zemlji su ocenili tu meru kao "apsolutnu budalaštinu", jer te avio-kompanije, kako su rekli, neće moći da identifikuju baš svakog nosioca virusa.

"To je krajnje gubljenje vremena. Potvrda o podobnosti za let važiće samo u tom trenutku, jer se svako može razboleti na putu od zdravstvene ustanove do aerodroma. Mi imamo mnogo važnijeg posla od toga", rekao je tim povodom vodeći predstavnik za pandemiju gripa u britanskom Udruženju lekara Piter Holden.

Prema tim instrukcijama, kako navodi list, biće zabranjeno registrovanje osoba sa simptomima novog gripa, kao što su kijavica, glavobolja, bolovi u grlu i mišićima.

Putnike sa simptomima gripa će pri registraciji na aerodromima proveriti medicinski radnici, a saradnici kompanija će ispitivati putnike o tome kako se osećaju.

Britanija je, inače, zemlja u Evropi koja je najviše pogođena virusom novog gripa od koga je obolelo već gotovo 7.500 ljudi, a zaključno sa prošlom sedmicom, umrlo ih je 29.

Zbog toga su britanske zdravstvene institucije već ranije preporučile građanima da bi trebalo što je moguće više da u vreme globalne pandemije izbegnu putovanja i to, pre svega, deca, ali i trudnice.

Britanski zdravstveni organi predviđaju da će tokom jeseni i zime od takozvanog svinjskog gripa oboleti trećina populacije u toj zemlji, pri čemu će među decom situacija biti još gora, preti opasnost da se inficira svako drugo dete, objavio je Rojters.

Ruska vakcina možda već u septembru

U Rusiji nema problema s razvojem domaće vakcine protiv gripa A (H1N1) i prve industrijske serije te vakcine mogu se pojaviti već u septembru, izjavio je direktor ruske agencije za kontrolu hrane Genadij Oniščenko.

"U toku je razrada aktuelne vakcine. Smatram da će se u septembru pojaviti prve industrijske serije", rekao je Oniščenko.

"Mogućnosti naše faramceutske industrije su proizvodnja oko 43 miliona doza", precizirao je on i dodao da je planirano da se ta vakcina prvenstveno daje deci, penzionerima i osobama čiji rad zahteva kontakt s obolelima, kao što su lekari, a takođe i pedagozima, prenela je agencija Prajm-Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: