Primena crnogorskog u medijima

Neki mediji u Crnoj Gori počeli su da primjenjuju pravopis crnogorskog jezika, koji je nedavno, rešenjem ministra prosvete, i formalno stupio na snagu.

Izvor: Beta

Subota, 18.07.2009.

11:58

Default images

Tako pojedini urednici informativnih emisija Radija Crne Gore sada, umesto reči "predsjednik", koriste tu reč sa novim glasom koji se piše kao slovo "s", s apostrofom iznad, što se čita onako kako najveći broj građana Crne Gore izgovara tu funkciju.

Takođe, neke televizije su prešle na reči "neđelja" i "poneđeljnik", umjesto do sada "ned-jelja" i "poned-jeljak", mada su ove reči ispravne i po novom Pravopisu crnogorskog jezika.

Sam naziv "crnogorski jezik", vrlo je primetno, retko se upotrebljava. Čak i političari na vlasti, osim pojedinaca, ga retko koriste. Umesto toga, obično se govori "naš jezik".

Pravopis crnogorskog jezika sadrži 32 slova, dva više nego do sada. To su slova "S" i "Z", s apostrofom iznad, koja će se pisati u latiničnoj i ćiriličnoj verziji.

Pravopisom je takođe uvažena govorna varijanta, karakteristična za Crnu Goru, po kojoj se umesto d-jed, najčešće govori "đed" i umesto "d-jevojka" - "đevojka". Po novom Pravopisu, obe varijante su ispravne.

Pravopis crnogorskog jezika izradila je ekspertska grupa u kojoj su bili Milenko Perović, profesor filozofije u Novom Sadu, Josip Silić, lingvista iz Zagreba i Ljudmila Vasiljeva iz Ukrajine.

Najavljeno je da će crnogorski jezik dobiti svoj međunarodni kod koji dodeljuje Kongresna biblioteka u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: