Džakarta: Bombaški napadi na hotele

Devet osoba je poginulo, a 50 je povređeno, u dve odvojene eksplozije rano jutros u hotelima "Ric-Karlton" i "Meriot" u centru Džakarte.

Izvor: B92

Petak, 17.07.2009.

08:10

Default images

Nekoliko sati kasnije došlo je do nove eksplozije u severnom delu Džakarte u kojoj je ubijeno dvoje prolaznika. Za sada nije poznato da li su eksplozije povezane. Policija je potvrdila da je najmanje jedan od napadača, odgovoran za napad na hotele, bio gost demoliranog hotela “Meriot“.

Osumnjičeni napadači najverovatnije su odseli na 18. spratu hotela “Meriot“, gde su antiterorističke jedinice pronašle neupotrebljen eksploziv.

Policija obezbeđuje prostor od oko 50 metara oko hotela “Ric“ i “Meriot“ u kojima je došlo do eksplozije.

Prema rečima svedoka, eksplozije su se dogodile u razmaku od nekoliko minuta, oko 7.30 po lokalnom vremenu u hotelima, koji su 50 metara udaljeni jedan od drugog.

"Eksplozije su bile veoma jake, posebno ona koja je odjeknula u ’Meriotu’. U trenutku se podigao ogroman oblak belog dima i zatim je eksplodirala druga naprava kod hotela ’Ric’", kaže jedan očevidac.

Na televizijskim snimcima vidi se da je od posledica eksplozije u potpunosti srušena fasada na jednom od hotela. Na ulicama oko njih ima srče, šuta i krvi.

Strani mediji izveštavaju da su eksplozivne naprave najverovatnije postavljene u restoranima hotela.

Među povređenima su Indonežani, ali i strani državljani.

"Od jedanaest pacijenata koje smo primili, dva su stranci - iz Kanade i Sjedinjenih Država. Osobu koja je zadobila opekotine smestili smo na drugo odeljenje. Imali smo i dve ortopedske operacije u bolnici ’Džakarta’, gde se pruža medicinska lakše povređenim osobama", kaže lekar bolnice u Džakarti.

Do treće eksplozije automobila bombe došlo je u severnom delu Džakarte i to skoro 3 sata nakon prvobitnih eksplozija u hotelima. Za sada niko ne može da potvrdi da li je nova eksplozija u vezi sa prethodnim.

Veruje se da su bombaški napadi delo terorističkih organizacija.

"Zaklinjem vam se da će vlada Indonezije preduzeti oštre i stroge mere protiv ljudi odgovornih za ove napade, kao i za sve koji su na bilo koji način povezani sa njima", poručio je predsednik Indonezije, Susilo Bambang Judojono.

Hotel “Meriot“ bio je poprište eksplozije u avgustu 2003. godine kada je poginulo dvanaestoro ljudi. Tada je za napad optužena južnoazijska ekstremistička grupa Džama Islamija.

Ta grupa aktivna je na prostoru Indonezije, Malezije, Singapura i na jugu Filipina. Deo je međunarodne terorističke mreže na čijem je čelu Al-kaida.

Otkazana poseta Mančester junajteda

Engleski fudbalski šampion Mančester junajted otkazao je posetu Indoneziji nakon bombaškog napada na hotel u Džakarti u kojem je trebalo da odsednu.

Fudbaleri Mančester junajteda trebalo je u subotu u i nedelju da odsednu u hotelu "Ric Karlton", jednom od hotela koji su bili meta terorističkih napada.

Junajted je saopštio da je obavestio Fudbalski savez Indonezije da neće igrati prijateljsku utakmici protiv "Ol star" tima Indonezije, koja je zakazana za ponedeljak.

Fudbaleri Mančestera su rano jutros stigli u Kuala Lumpur.

"Duboko smo razočarani što nećemo biti u mogućnosti da posetimo Indoneziju", navodi se u saopštenju Mančester junajteda.

EU oštro osudila terorističke napade

Švedsko predsedništvo Evropske unije i visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana oštro su osudili današnje bombaške napade na dva luksuzna hotela u Džakarti, ocenivši da je reč o napadu na Indoneziju i njenu privrženost demokratiji.

"EU je uz narod i vladu Indonezije u trenutku dok nastoje da one koji su odgovorni za ovaj kukavički čin terorizma privedu pravdi", navedeno je u saopštenju Solaninog kabineta.

"Duboko sam zgrožen time što je Indonezija ponovo žrtva terorizma. Oštro osuđujem jutrošnje bombaške napade u Džakarti koji su uzeli živote nedužnih i povredili mnoge", poručio je Solana.

Švedsko predsedništvo EU je izrazilo najdublje sosećanje i saučešće sa porodicama nastradalih, kojih, prema poslednjim izveštajima, ima najmanje devet, dok je povređeno 48, preneo je Rojters.

I Obama osudio napade

Američki predsednik Barak Obama oštro je osudio današnje bombaške napade na hotele u Džakarti i podsetio da Sjedinjene Američke Države stoje na raspolaganju za pomoć indonežanskoj vladi.

U pisanom saopštenju Obama je izrazio duboko saosećanje s porodicama žrtava bombaških napada..

"Američki narod je uz indonežanski narod u ovom teškom vremenu i američka vlada je spremna da pomogne indonežanskoj vladi da odgovori na to (napade) i da se oporavi od ovih nečuvenih napada, kao prijatelj i partner", naveo je Obama.

Indonezija je istrajna u borbi protiv nasilnih ekstremista unutar svojih granica, ali ovi napadi "jasno pokazuju da su ekspremisti ostaju predani ubijanju nedužnih muskaraca, žena i dece različitih vera u svim zemljama", istakao je američki predsednik.

Obama je naglasio da će SAD nastaviti da bude partner Indoneziji u eliminisanju pretnji od takvih nasilnih ekstremista i da će ustrajati u podšci za bezbedniju i podobniju budućnost za indonežanski narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: