Demjanjuk sposoban za suđenje

Rezultati medicinskog ispitivanja pokazali su da je Džon-Ivan Demjanjuk (89), bivši nacista osumnjičen za ratne zločine, sposoban za suđenje.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2009.

18:56

Default images

“Lekari smatraju da je sposobnost za suđenje osumnjičenom takva da trajanje procesa, po jednom sudskom danu, ne treba da bude duže od dva puta po 90 minuta“, izjavio je u Minhenu viši državni tužilac Manfred Necel i naglasio da se još ovog meseca može očekivati podizanje optužnice.

Demjanjukov advokat, međutim, tvrdi da je njegov klijent pod stalnom lekarskom kontrolom, da je nesiguran na nogama, sedi u invalidskim kolicima i može da napravi par koraka, ali da razume šta mu se kaže.

Dejmanjuk, poznat pod imenom “Ivan grozni“ ovog leta je iz Amerike izručen Nemačkoj i smešten u zatvor u Minhenu.

Ovaj osumnjičeni zločinac je smešten u zatvoru na osnovu poternice suda u Minhenu, koji ga optužuje za učešće u ubistvu 29.000 Jevreja u nacističkom logoru Sobibor.

U novembru prošle godine, istražitelji u Minhenu, gde je Demjanjuk kratko živeo posle rata, naveli su da raspolažu stotinama dokumenata i da imaju jedan broj svedoka koji mogu da govore protiv Demjanjuka.

Demjanjuk, rođen u Ukrajini, odbacuje bilo kakvu umešanost u ubistva 29.000 Jevreja i tvrdi da je i sam bio ratni zatvorenik nacista, a ne stražar u logoru.

Osamdesetih godina Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gde je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svedoci identifikovali kao "Ivana Groznog", ozloglašenog stražara u logoru Treblinka.

Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba.

Potom se vratio u SAD, gde je optužen da je u svojoj imigracionoj molbi lagao o svojoj saradnji sa nacistima. Sud mu je 2002. godine ukinuo američko državljanstvo. Demjanjuk je penzionisani automehaničar u Ohaju.

Viši državni tužilac Anton Vinkler smatra da je posle podizanja optužnice, utvrđivanje početka procesa stvar Porotnog suda Zemaljskog suda Minhen II.

Vinkler je nedavno, u izjavi nemačkom listu “Bild am Zontag“, izjavio da bi, teoretski gledano, proces protiv Demjanjuka već na jesen mogao da počne i da, pri sadašnjem stanju stvari, on ne vidi razlog zašto bi se proces mogao voditi bez učešća javnosti.

“Njegovo stanje je dobro, on je bolje, nego što se može ocekivati kod jednog 89-godisasnjaka“, prokomentarisao je pre par nedelja Demjanjukovo stanje zamenik direktora zatvora Štadelhajm Johen Mencel, preneli su nemački mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: