Egereši sumnja u usvajanje Statuta

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši kaže da sve manje veruje da će biti usvojen Statut Vojvodine.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2009.

18:08

Default images

Kako se navodi u saopštenju iz Egerešijevog kabineta, on je tokom razgovora sa britanskim ambasadorom u Beogradu Stivenom Vordsvortom kazao da sve manje veruje u politički sluh i spremnost republičkih organa da daju saglasnost na Predlog statuta Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti pokrajini.

"Stvar je vrlo jednostavna. Ukoliko je Srbija pravna država, Vojvodina će dobiti saglasnost na Statut, ili neće ukoliko Srbija nije pravna država".

Predsednik Skupštine Vojvodine je ponovio da neće prihvatiti suštinske promene dokumenta koji je pokrajinski parlament, "poštujući Ustav Srbije", u zakonskom roku usvojio velikom većinom glasova.

Ukazao je i da je nakon kampanje pojedinih političkih krugova i medija protiv Statuta Vojvodine, usledilo "besmisleno dovođenje u vezu ekonomske krize u zemlji sa davanjem saglasnosti na Statut".

"Ekonomska finansijska kriza je ekonomski problem, a Statut Vojvodine je pitanje poštovanja i sprovođenja Ustava Srbije. Mešanje te dve stvari je samo još jedan pokušaj odlaganja rešenja ovog problema", rekao je Egereši.

Kako se navodi, ambasador Vordsvort je izrazio veliko interesovanje za dalje korake pokrajinske administracije u vezi sa usvajanjem novog Statuta Vojvodine i Zakona o prenosu nadležnosti.

Egereši i Vordsvort razgovarali su danas i o donošenju zakonske regulative neophodne za funkcionisanje Saveta nacionalnih zajednica, kao i o predstojećem Kampu tolerancije mladih podunavskih gradova i regija koji će 26. jula početi u Bačkoj Topoli.

Vordsvorta je danas primio i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji, načinu za prevazilaženje ekonomske krize i programu Izvršnog veća Vojvodine za očuvanje radnih mesta.

Tokom susreta bilo je reči i o pripremama za muzički festival Egzit.

"Poseta iz Velike Britanije na ovogodišnjem Egzitu biće još masovnija nego prethodnih godina. Očekuje se oko devet ili deset hiljada gostiju iz te zemlje", rekao je ambasador Velike Britanije.

Vordsvort je ocenio da će poseta velikog broja njegovih državljana novosadskom festivalu biti i prilika da se na najbolji način upoznaju sa Srbijom.

Britanski ambasador je danas o Statutu Vojvodine razgovarao i sa liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, ali ta stranka nije saopštila više detalja o tim razgovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: