Ahmadinežad: Pobedili neprijatelje

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad ocenio je da njegova pobeda na predsedničkim izborima predstavlja pobedu iranskog naroda i poraz neprijatelja te države.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

22:03

Default images

"Ovi izbori su zapravo bili referendum. Iranski narod je pobedio, a neprijatelji, uprkos zaverama da upotrebom 'blage sile' sruše sistem u zemlji, pretrpeli su poraz", izjavio je Ahmadinežad, prenela je iranska novinska agencija IRNA.

Iran optužuje Zapad, pre svega SAD i Veliku Britaniju, za nastojanje da izvede "plišanu revoluciju" kako bi zbacio njegov islamstički sistem.

Posle predsedničkih izbora Iran se suočio sa uličnim protestima kakvi nisu viđeni od Islamske revolucije 1979. godine.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband je izjavio da Velika Britanija zajedno sa svojim saveznicima nastoji da utvrdi jedinstveni međunarodni stav u pogledu nove vlade u Teheranu, te da će EU Iranu uvesti dodatne sankcije ukoliko ne prihvati ponudu da razgovara o svom nuklearnom programu do kraja godine.

U međuvremenu, najviše zakonodavno telo Irana, Savet čuvara islamske revolucije, je saopštilo da je slučaj predsedničkih izbora u ovoj zemlji zaključen i odbacio je mogućnost novih žalbi na njihove rezultate, ističući da bi onima koji tvrde da je u pitanju prevara trebalo da se sudi.

Naredni korak iranskih vlasti jeste da vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei potvrdi Ahmadinežada kao predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: