Sarkozi protiv Libermana?

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

21:53

Default images

Sarkozi i Netanjahu razgovarali su privatno i sadržaj razgovora nije zvanično objavljen. Imenovanje Libermana za šefa diplomatije nije pozitivno prihvaćeno u međunarodnoj zajednici, između ostalog zbog njegovog tvrdog stava o miru i arapskom stanovništu u Izraelu.

Libermanova partija je u maju neuspešno zahtevala da se oduzme državljanstvo onima koji se ne zakunu na lojalnost Izraelu.

On je takođe oštro kritikovao mirovne pregovore koje je bivši američki predsednik Džordž Buš pokrenuo 2007. godine.

Kako su rekli izvori iz izraelske vlade, Sarkozi je rekao Netanjahuu da se "mora rešiti tog čoveka" i da na to mesto treba da imenuje bivšu ministarsku, umereniju Cipi Livni.

Netanjahu je, kako se navodi, preneo Sarkoziju da Liberman u privatnim razgovorima "zvuči drugačije" nego u zvaničnim.

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova nije želeo da komentariše razgovore o kojima nije izdato zvanično saopštenje.

Sa druge strane, Libermanov portparol rekao je da, ukoliko su ti navodi tačni, to predstavlja ozbiljno i mešanje u poslove druge demokratske zemlje koje se ne može tolerisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: